Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Olaj, arany, platina

Elemzés

2011. 07. 30. 16:30 gazdasag

Kúszik az arany ára töretlenül, pedig egyre több aranyat igyekeznek bányászni. Hol itt a kereslet-kínálat összefüggés? Az olajról legalább biztosan tudjuk: ha sok van belőle, ha kevés, mindig konfliktusok tapadnak hozzá.

Remélhetőleg mindenki elfelejtette már az iskolai tananyagot, hogy hol milyen bánya van. Bányák jönnek és mennek, néha pedig visszatérnek. Húsz év után a kaliforniai Mother Lode végre új bányával bővül.

A régi kaliforniai aranyláz időszakból megmaradt Lincoln bánya visszatérni látszik, miután a Sutter Gold Mining beütemezte jövő évre az első aranyszállítmányát.

iszkiri!

Kaliforniában a ’48-as magyar szabadságharccal egy időben kezdődött a híres aranyláz, és érdekes módon a bányászat nem a készletek kiürülésével ért véget, hanem a második világháború idejére hozott aranybányászati tilalommal. A háború miatt kimaradt évek negatív hatásúak voltak: a bányákba betört a víz, a bányászat újraindítása összességében túl költséges volt. Az 1980-as évek után a Lincoln bánya többször tulajdonost is cserélt.

Új felfedezések 1983-ban kezdődtek. A kiürültnek hitt – korábban legnagyobb – Mother Lodge telérben újra aranyat találtak, ami nincs összeköttetésben a korábbi tárnákkal. 1989-ben a Lincoln bányát turistalátványossággá alakították át, ami Kalifornia állam egyik első számú látványossága lett, évente 50 ezer látogatóval. Most, hogy a kutatások 1,7 tonna aranyat mutattak ki, és további 3,6 tonnát sejtetnek, a bányászatot idén szeptemberben megkezdik, és jövő évre tervezik az első szállítmányokat. A bánya célkitűzése éves szinten 0,6 tonna arany kitermelése.



Ennél jóval több aranyat mutattak ki Örményországban.



A Lydian International Örményországban óriási aranytelepet talált. Tervek szerint olyan bányát nyitnak, ami 7 évet fog működni. Az első három évben 3,5 tonna aranyat bányásznak évente, a maradék négy évben 7,2 tonnát. Ráadásul ennek a többszöröse nyugszik a földben. A kedvező aranyhírek ellenére (pár hete Indonéziában is bányát nyitottak) nem csökkent az arany világpiaci ára. Mivel a brókerek már két évvel ezelőtt is a világvégét jósolták az aranyár drágulása miatt, szívesen reménykedtünk volna, hogy az új bányák bejelentése visszanyom valamit, de nem. Talán ha az első csillék följönnek



A szomszédos Azerbajdzsánban pedig platinát találtak.



A készletek 80-100 tonnát tehetnek ki. Egy átfogó geológiai felmérés során bukkantak a készletekre, vasércet is találtak. Egy probléma van: szeizmikusan aktív zónáról van szó, azaz földrengésveszélyes a terület. De ahogy az olaj bányászatot is megoldották, atomerőművet is majdnem építettek, megoldják ezt a bánya-kérdést! Újabb piktogram kell az Azerbajdzsán bányászata térképekre!


Nagyobb térképre váltás

Azerbajdzsántól délre pedig Iránt próbálja sarokba szorítani



az Egyesült Államok: arra bíztatja Irán kereskedelmi partnereit, hogy ne fizessék ki a megvásárolt kőolajat Nemzetközi szankciókat terveznek, hogy megállítsák Irán nukleáris programját – de az igazán eredményes lépés az lenne, ha Irán nagy ázsiai vevői követnék India példáját, meghajlanának az USA nyomásának, és nem fizetnék ki a kőolajat Teheránnak.

Irán naponta 400 ezer hordó olajat exportál Indiának, ezért a kitermelőknek közel 5 milliárd dollár kintlévőséget jelent, hogy India központi bankja tavaly decemberben befagyasztotta Irán kifizetését Washington nyomására. Irán 40$-ral drágábban adja idén az olajat, 2,4 millió hordóval exportál naponta, s ezért az indiai export kiesését át tudja hidalni, különösen, hogy Irán szereti tartalékolni az olajat, és eladni akkor, amikor följebb kúszik az ára.

De az iráni kormányzat előtt ott lebeg a kockázat, hogy más országok is követik India példáját. A probléma az, hogy Irán csal a költségvetésében: magasabb áron adja el, mint ahogy az a költségvetésében van, így olyan pénzmennyiség is keletkezik, amit kívülről nem lehet ellenőrizni. Ez pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem lehet nyomon követni Irán nukleáris fejlesztéseit. Ha Kína is leállna Irán kifizetésével, Irán sarokba szorulna. Erre van is esély, az elkövetkező hetekben feszülten figyelünk.



Nappal rabol Észak-Szudán



Ennél nagyobb nehézséggel néz szembe a pár hete megalakult új állam: Dél-Szudán. Sziámi ikertestvére, tíz éves véres polgárháborúban esküdt ellensége Észak-Szudán ugyanis kihasználta helyzeti adottságát. Észak-Szudánon vezet keresztül Dél-Szudán egyetlen kőolajvezetéke, amivel a megváltásnak hitt kőolajat Kínához és Japánhoz eljuttatná. Észak-Szudán mostantól hordónként 23 $ vámot kér az olajra. Ez a kivetés 20%-kal drágítja meg a dél-szudáni olajat. A finomítatlan kőolaj Kínában és Japánban köt ki, de az új helyzetben ez sérülhet. Dél-Szudán fényes nappal elkövetett rablásnak nevezte az észak által bevezetett illetéket. Dél-Szudán július 9-én vált függetlenné, tíz év polgárháború után.

Dél-Szudán egyedül Északon keresztül tud szállítani

Kedvezőbb hírek is érkeztek Afirkából:



míg a válság sújtotta Nyugat örül, ha stagnálni tud, Zimbawe 9.1%-os növekedést produkál idén.

választások Zimbaveben. Forrás: panoramio

Zimbawe gazdasága 9,1%-os növekedést mutat 2011-ben, miután a bányászati és meződazgasági ágazatok talpra álltak. Ellenben az állami alkalmazottak számának növekedése terhet jelent a magánszektornak. 2010-ben 8,1%-os növekedést produkáltak. De a pénzügyminiszter szerint a politikai problémák akadályozzák csak meg, hogy még ennél is nagyobb növekedést érjenek el.

Zimbawe ásványkincsekben gazdag, de a 2008-ban kezdődött válság padlóra küldte, és végül az IMF útmutatása szerint kellett átalakítania a költségvetését. Azóta az infláció csökkent: 3-4% körül jár. A pénzügyminiszter szerint az infláció csökkentésében az is segített, hogy az utóbbi években a kukoricatermés igen nagy volt, amit lehetett exportálni. Azonban megoldandó probléma, hogy a költségvetési kiadások 65%-át az állami alkalmazottak bére jelenti. Ráadásul a gyanú szerint 75 ezer „kísértetmunkást” fizet ki az állam évente.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!