Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Utazási tipp: Grúzia (Georgia)

2011. 08. 09. 11:10 Sudár Anikó

Vannak helyek, amik nincsenek fent az interneten, nincsenek az utazási irodák ajánlatai között, és nem is egyszerű megközelíteni, annak ellenére, hogy fehér embernek való vidékek. Ami azt illeti, Grúzia ráadásul az Európai Unió tagja is szeretne lenni valamikor.

Az ember általában a lehető legegyszerűbben választ magának úti célt. A fejében megjelennek képek egy tengerpartról vagy nagyvárosról, valószínűleg olyan országokban, amelyek a turisták körében a legnépszerűbbek, kedvező áron kaphatók, és egyszerű eljutni a nyaralóhelyre. Kalandvágyóbb turisták azonban egészen más szempontok alapján választanak desztinációt. Szeretnének olyan helyeken járni, amelyek nem számítanak közhelynek, nem tudják virtuálisan körbejárni (vagyis nem tudjuk begúglizni, és az élményt a világháló által helyettesíteni), és ahová lehetőleg kalandosabb eljutni. Manapság sokszor halljuk a „Georgia” úti célt. Nemhiába, hiszen ez az ország is felkerült a New York Times 50 top úti céljai közé 2011.-ben. És itt természetesen nem az USA-beli Georgia államról beszélünk, hanem a Grúziáról, ahonnan kedvenc focistánk, Kakha Kaladze is származik. Gondoltuk volna, hogy egy grúz nyaralás körülbelül annyiba kerül, mint egy Belgiumba vagy Norvégiába irányuló nyaralás? Nos, ez a valóság.


A Kura partja

Hogyan jutunk el Georgiába:

Természetesen az utazás legegyszerűbb módját választva inkább repüljünk az úti célunkra. A Turkish Airlines körülbelül 100.000 Ft-ért repít el minket Isztambulon keresztül a grúz fővárosba, Tbilisibe. A jegyárak könnyen ingadozhatnak (mint minden úti cél esetében) az utazási dátum és a foglalás időpontjának függvényében. Legegyszerűbb a repülőjegy-keresőportálokon szétnézni, például az Expedian. A fővárosból a legrugalmasabb autót bérelni, és azzal bebarangolni az országot. Az országban biztonságos autóval közlekedni, az úti beszámolók alapján azonban nem lesz hiányérzetünk, ha az orosz határ közeli szakadár területeket elkerüljük.


Georgia jellegzetességei:

Grúzia területe nagyjából Magyarország területének kétharmada, viszont a népessége harmada-fele Magyarországénak, ez többnyire azért van, mert az ország 60 százaléka a magashegységek miatt lakhatatlan. Az egy főre jutó GDP csupán egynegyede a magyar mutatónak. A Fekete-tenger keleti partján fekszik, Ázsia és Európa találkozásánál. Az ország turizmusáért felelős szervezet nem folytat olyan agresszív reklámpolitikát, mint például az Adria-térség országai vagy épp a kelet-ázsiai országok, így nincs is annyira szem előtt, mint kedvenc úti cél. Az ország domborzata és éghajlata rendkívül sokszínű – található alpesi ugyanakkor szubtrópusi övezet is.Nagyobb térképre váltás

Az ország legmagasabb pontja a Kaukázus-hegység 5201 méteres hegye, a Skara. Erre a régióra többek között az is jellemző, hogy egy nagyobb gleccser is húzódik ezen a területen. A Kis-Kaukázusban a vulkanikus fennsíkon több hévízforrás és tó is található, mint például a Paravani. Az ország egyik legfantasztikusabb természeti csodája a Voronya-barlang, amely a világ legmélyebb barlangja, amit eddig valaha felleltek. Ennek ellenére az UNESCO még nem tartja számon mint természeti világörökség.


Éghajlatát tekintve is változatos az ország, hiszen a nyugati és keleti régió között is sokszor hatalmas a különbség a hőmérsékletben. Az ország keleti része, ahol a főváros is található, inkább a kontinentális éghajlat jegyeit mutatja - vagyis viszonylag meleg, forró nyár, és hideg tél, míg a nyugati parton meglehetősen sok eső jellemző, a Kis-Kaukázus és a Kaukázus alsóbb területein már azonban meglehetősen hűvös a nyár és erőteljesen havazik télen. Georgia többek között azért is figyelemreméltó beszédtéma mostanság, mert a kőolajszállítás egyik jelentős tranzit országává válik hamarosan. Jelentős lépésként elkezdődött a Baku-Tbilisi kőolajvezeték kiépítése, amely egy hatalmas lépés annak irányában, hogy a Nyugat-Európába irányuló kőolajszállítás során az útvonal elkerülje Oroszországot.


Látnivalók:

A gasztronómia rajongóinak egy igazi Kánaán, ugyanis a grúz ételek rendkívül házias ízesítésűek és ízletesek. Kihagyhatatlan a házi fehérkenyér, vagy a helyi sajttermékek és húsételek. Próbáljuk ki a helyi ételeket, mint például a kinkhalit (húsgombóc-féle), a kachapurit (sajtos-kenyér), a badrijanit (fokhagymás-diós ízesítésű padlizsán) vagy a chakapulit (szilvás báránysült), igazi ízbomba. A grúz emberek hihetetlenül barátságosak, így kiváló vendéglátásban is részesülhetünk turistaként.


Grúz szőlőskert

Georgia ismert a rendkívül ízletes borairól. Georgia az egyik legősibb bortermelői vidék a világon, archeológusok szerint 8000 évre visszatekintő múltja van a helyi bortermelésnek. A legjelentősebb borvidéke az országnak Kakheti, ahol a bortermelés 70 százaléka zajlik. A teljesség igénye nélkül megemlítendő néhány nagyon előkelő georgiai bor, mint például az édes desszertbor, a Saamo, amelynek fogyasztásig történő érési ideje három teljes év, és amely 4 aranyéremmel büszkélkedik különféle nemzetközi borversenyeken; vagy a grúz vörösborok egyik legkiválóbbja, a 9 aranymedált elnyert Mukuzani. A főváros, Tbilisi a fejlődő nagyváros, a hegyvidék és a romantikus régi világ jellegzetességeinek egyvelege, csodálatos látványt kínál. Bőven van választék szállodákból, a legjobb, ha a Tbilisi Hotels honlapon nézelődünk szállás után, vagy a Booking.com-on.


A Sambea katedrális

A városban sétáljunk el mindenképpen a Sameba katedrálishoz, sötétedéskor gyönyörű megvilágítás gondoskodik a remek élményről, nem beszélve a kilátásról, amely a városra néz. A Narikala erődítményből hasonló látvány tárul elénk a városra és a városon végigvonuló Kura folyóra. Az óvárosban, amit helyileg Kalának hívnak, kacskaringózhatunk a kicsi utcákon; nézzük meg a Tbilisi Botanikus Kertet, és fürödjünk a város egyik közfürdőjének kénes vizében, a híres Orbeliani Fürdőben, ahol Dumas és Puskin is megfordult már. Aki októberben utazik Georgiába, részese lesz a legnagyobb grúz zenei fesztiválnak, a Tbilisobának, amely 10 napra karneváli hangulatot teremt a helyieknek és turistáknak egyaránt. A fővároson kívül megnézhetjük még Mtskheta városát, amely bővelkedik spirituális helyszínekben, templomokban, és fürdőzzünk a Fekete-tengerben az Atumi kikötővárosnál. Útikönyvnek olvassuk ezt.
Youtube

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!