Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Irány Jamaika!

2011. 09. 11. 08:41 Sudár Anikó

Miért ne utaznál messzire, drága helyre? A cikket elolvasva egészen biztosan előveszed a perselyt, és gyűjteni kezdessz. Vagy feltöröd a röfit, és indulsz.

Ha Jamiakáról esik szó, akkor rögtön eszünkbe jut a raszta-haj, a raggae-zene és vele együtt Bob Marley, a Karib-tenger... A sziget nemhiába érdemelte a turizmus Oscarjának számító World Travel Awards program figyelmét. Miközben a világ nagy részén az országok gazdasági kihívásokkal küszködnek, Jamaica 5%-os növekedést produkált a turisztikai szektorban. A Nagy-Antillák olyan országa ez, ahol a trópusi forró éghajlat következtében nincsenek évaszakos változások az évben, a nappali átlaghőmérséklet 31 Celsius fok és ahol az ország mottója a lakosság sokszínűségét hangsúlyozza: „sok nemzetből egy”.


Nagyon magasról így néz ki

Hogyan jutunk el Jamaicába:

Jamaica nem a legolcsóbb uticél, és az utazás megszervezéséhez is érdemes utazási iroda segítségét igénybe venni. Ha magunk szeretnénk külön repülőjegyet venni és a szállást is magunk foglalni, akkor érdemes a legnagyobb keresőprogramokkal keresni, mert a kisebb honlapokon jelentősen drágább árakkal találhatjuk szembe magunkat. Repülőjegyet érdemes az Expedián, szállást pedig a Booking.com-on keresni. Kingstonba, Jamaica fővárosába bécsi és budapesti indulással is leginkább két átszállással tudunk eljutni (például London + Miami), és körülbelül 20 óra az út átszállásokkal együtt. A repülöjegy ára körülbelül 260.000 Ft/fő, de ez természetesen erőteljesen változik az utazás időpontja és a foglaltság függvégyében. Szállást Kingston Townban nagyjából 250.000 Ft-ért tudunk foglalni két főre egy hétre, de a partoknál ennél olcsóbban is találunk. Utazási irodával egy kicsit olcsóbb, nézzünk körül például a Tui ajánlatai között!


Jamaika dióhéjban

Mit kell tudni Jamaicáról

Jamaica a Karib térség egyik szigete, közvetlen szomszédságban Haitivel és Kubával, népessége megközelítőleg 2,9 millió fő. A világgazdasághoz nagy volumenű bauxitbányászatával csatlakozik, de van itt fontosabb dolog is! Jamaica számtalan zenei stílus őshazája (raggae, ska, drum n bass...stb), nemhiába hívják a sziget fővárosát Kingstont a sziget szívdobbanásának. Ha csendes éjszakákra vágyunk és nyugalomra, akkor ne Kingstonban foglaljunk szállást, hanem válasszuk inkább a végeláthatatlan hosszú pálmafás tengerpart a fővárostól távolabb eső szállásait. A beszélt nyelv angol (habár néha elég nehezen érthető jamaikai akcentussal tűzdelve), a csapvíz iható, és a sziget minden szeglete bővelkedik programokban.


Lehetőségek

Többek között azért is kedvelt úticél, a nyaralók bármely csoportjába tartozzunk is, biztosan találunk magunknak megfelelő elfoglaltságot. Ha Kingstontól kicsit északabbra látogatunk, akkor érdemes betérnünk Linstead-be, ahol környék hegyeinek és síkságainak farmerjai összegyűlnek, és értékesítik a termékeiket a piacon. Kingstontól nyugatra található Harbor Bay, amely a nevével ellentétben nem közvetlenül a tengerparton van, hanem a parttól körülbelül 5 km-re. A városban található a híres Colbeck Kastély és a környék egyik legjobb péksége a Honeycrust Bakery. A zene és az éjszakai élet kedvelőinek megfelelő helyszínt nyújt a Kingstontól keletre (belvárostól 9 km) fekvő Bull Bay, amely híres a zenétől pulzáló utcáiról és éjszakai klubjairól. Bull Bay északi részén található a Cane River Falls vízesés-parkja, amely a legendák szerint a rasztafárik paradicsoma volt régen, hiszen a vízesés vizében könnyedén moshatták meg raszta hajukat. Port Royal, amely Kingstonnal átellenben található egy benyúló félszigeten, arról híres, hogy az eredeti város kétharmadát elnyelte egy földrengés 1692-ben. Ennélfogva az archeológusok paradicsomává vált a tenger vize a város körül. Ami méginkább felcsigázza az érdeklődést, hogy a 17. században ez a város volt az otthona számos kalóz társaságnak, mint pédául a Sir Henry Morgan, Calico Jack és Blackbeard Teach személyéhez fűződő kalóz- társulásoknak.


Port Royal ma már csak egyszerű kikötő, sehol egy kalóz

A botanika szerelmeseinek érdemes ellátogatni a Castleton Botanikai Kertbe, amely körülbelül 20 km-re található északra Kingstontól. A botanikus kert több, mint 180 pálmafajtának ad otthon, és további 400 egyéb növényfajtának. Kingston központjában semmiképp ne hagyjuk ki a Bob Marley múzeumot, amely közvetlenül Marley stúdiója mellett található. Egészség-fanatikusoknak el kell látogatniuk Bath városába, hiszen a városban található a Tamás Apostol Fürdője, ahol az ásványokban dús víz számos egészségügyi probléma, többek között a bőrbetegségek gyógyítója is.


A Dunns River Falls

A fővároson kívül megszámlálhatatlan látnivaló és tevékenység vár a Jamaicába utazókra, az egy hetes utazás szinte teljesen biztosan nem elég a szigeten való nyaralásra. Ha az uticélunk az északi part, akkor láthatjuk a 183 méter magasról zuhogó Dunns River Falls vízesését Ocho Riosban, vagy a golf szerelemesei birtokba veheti nyaralásuk idejére Montego Bay lélegzetelállítóan gyönyörű golfpályáját. Negrilhez tartozik a hírhedt Bloody Bay (Véres öböl), amelynek névadóját még mindig talány övezi, hiszen nem tudni, hogy a rengeteg kalóz-csata miatt kapta-e a nevét, vagy a bálnák levadászása közben pirosra festett víz következtében. A nyugodtságra vágyók paradicsomára lelhetünk a sziget észak-keleti partjainál fekvő Port Antonio városában, hiszen gyönyörű zöld erdő, fehér homokos tengerpart, és sziklás területek váltják egymást az azúrkék víz partján. Csupán a látvány terápiás jelleggel bír, felejthetetlen életváltoztató élményt nyújtva.


A Lovers Leap

A déli parton, Kingstontól nyugatabbra kisebb halászfaluk bájos látványa tárul elénk. Ochos Rios-tól keletre található a Lovers Leap benyúló sziklapartja, amely 1600 láb magasan nyúlik be a tengerben. A benyúló szikláról vetette magát a mélybe egykoron egy rabszolga szerelmespár, akik inkább választották a halált, minthogy különválasszák őket egymástól. Milk River városa a közelében lévő Milk River folyóról és az ásványforrásáról híres. A Milk River látja el vízzel a Clarendon fennsík területeit, azonban hírhedt a krokodiljairól, és arról, hogy nehezen szabályozható. A terület ásványforrásai a világon található források közül a legtöbb radioaktivitással rendelkező vizek, egész évben 32-35 Celsius fok között van a hőmérsékletük, és rendkívül gazdagok magnéziumban, kélciumban, szulfátokban és természetes kloridban. A víz hatékonyan gyógyítja a reumás és idegi jellegű megbetegedéseket.


A Milk River

A sziget látnivalóinak és érdekességeinek tárháza végtelen, és garantált a különleges és felejthetetlen élmény. Nem csupán a látnivalól egyedülállók a világon, hanem a szigetország hangulata, pezsgése is, illetve a szigetország lakóinak az élethez egyedülálló módon való hozzáállása is. Ha egy életben egy nagy utazásra van csak lehetőségünk, vegyük számba Jamaicát, mint úticélt.


Végül, hogy teljesebb képet kapjatok az országról, íme egy videó az új vasútról:


Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!