Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

ISIS előretörése – elveszíti Irakot a nyugat?

Forró Pontok

2014.07.29. Sudár István

Idén júniusban az ISIS nevű terrorszervezet jelentős része területek felett szerezte meg az ellenőrzést Irakban. A kegyetlenségéről ismert csoport Szíriában jött létre, ahol jelentős kezdeti sikerek után visszaszorultak és elszigetelődtek a többi szervezettől. Radikalizmusuk miatt még a szíriai al-Kaida is kizárta őket a soraiból. Céljuk egy tisztán iszlám (szunnita) állam megteremtése a kultúrtörténeti Levante területén. Annak ellenére, hogy Szíriában a mészárlásaik miatt hamar elvesztették a lakosság támogatását, és visszaszorultak, februárban megkezdték tevékenységüket Irakban is.

Az ISIS-t segíti a korábbi részrehajló iraki kormányzás

Bár az amerikai szándék szerint Irakban szekularizált, modern demokráciát építenek, a jelenlegi miniszterelnök, Núri el-Máliki nem ezt az utat járja. Kormányzása alatt a síita felekezeti érdekeket képviselte. Ez is magyarázhatja, hogy a nyugati országrész zömmel szunnita lakossága nem sokat tett az ISIS előretörése ellen. Az iraki hadseregből is példátlanul sokan dezertáltak szunniták. Azáltal, hogy az ISIS kezére került a nyugat-iráni város, Moszul, hirtelen megváltoztatta az erőviszonyokat. Ugyanis 90 milliárd dollár körüli vagyonra tettek szert a helyi bankok elfoglalásával, és az amerikaiak által felszerelt iraki hadsereg fegyverarzenálját is megszerezték. Ezek egy részét már át is vitték Szíriába, és a többi felkelő, illetve a kormány rovására újra meg tudtak erődödni. Irakban jelenleg Bagdad külterületén tart a front, érezhetően a síita lakosságot elérve már nem tudnak olyan gyorsan haladni előre. Ennek ellenére már a hírük is rettegést kelt: az egyik 30 000 fős iraki hadtest például úgy menekült el egy 800 fős ISIS alakulat elől, hogy egy lövést sem próbáltak meg leadni. Hirtelen a leggazdagabb terrorszervezetté váló ISIS nem kizárólag arabokból áll, hanem európai, kaukázusi szimpatizánsokból is.

Az ISIS zászlója

Az ISIS eredete

Az ISIS az Islamic State in Iraq and Syri azaz Iraki és Szíriai Iszlám Állam rövidítése. A szervezet gyökerei 2000-ig nyúlnak vissza, mikor a több háborút megjárt al-Zarqawi megalapította terrorszervezetét. Célja az amerikaiak visszaszorítása volt, védjegye pedig a korábban jellemző gerilla taktikát felváltó öngyilkos merényletek, túszejtések és az ezekhez kapcsolódó internetes videó üzenetek (korai 2000-es évek). A merényleteiket azóta is előszeretettel osztják meg az interneten: most már például a Twitteren. Magát az ISIS-t tavaly tavasszal hozták létre, és több szempontból különbözött a korábbi próbálkozásoktól. Az egyik az első pillanattól jellemző arrogancia és válogatás nélküli erőszak, a másik pedig szervezeti jellegű: államként deklarálják magukat. Mivel a kultúrtörténeti Levante területét szeretnék maguknak, ezért Szíria és Irak csak az első célpontok: ugyanúgy igényt tartanak libanoni, izraeli, palesztin, jordán, ciprusi és dél-törökországi területekre is.

isis térkép irak szíria kurdok
Az ISIS elsősorban a szunnita vidékeken sikeres

Az ISIS igazi államot működtet

Minisztériumokat hoztak létre miniszterekkel, és igyekeznek közfeladatokat is ellátni, például a szemétszállításról gondoskodni. A társadalmi bázisuk viszont korántsem stabil, mert szélsőségességükkel maguk ellen fordították a többi szíriai felkelő csoportot, és egyelőre úgy tűnik, hogy a patrióta Kurdokkal sem lenne egyszerű dolguk. Az egymással rivalizáló szíriai és iraki kurdok most az összefogásról tárgyalnak, hiszen a Moszulban felfegyverkezett ISIS olyan erőfölénybe került, amivel szemben nem tudják tartósan állni a sarat. Nem kizárt, hogy emögött egy megállapodás húzódik. Az is nehézséget jelent, hogy az ISIS az interneten terjesztett rémtetteivel annyira megfélemlítette a lakosságot, hogy sokan föl sem merik venni a harcot, pedig kezdetekben az ISIS-nek nagyon kevés tagja volt.

Cigarettát és alkoholt égetnek: erkölcstan lecke, első fejezet, rögtön a gyilkolás után

Szunnita-síita ellentét a térségben

A térségben a legtöbb állam szunnita, ezért egyelőre elégedetten szemlélik a síita érdekek szerint működő iraki kormány végnapjait, a síita Irán pedig éppen ellenkezőleg: az Egyesült Államokkal készül együttműködni az ISIS megbuktatása érdekében. Bár a mi szemszögünkből nézve az ISIS egy roppant veszélyes terrorszervezet, a szunnita Szaúd-Arábia máris figyelmeztette a síita Iránt, hogy ne avatkozzon be Irak belügyeibe.

Keresztre feszítés Szíriában: az ISIS kivégezte, mert "muszlimok ellen harcolt"

Miért ellenségesek egymással a szunniták és síiták?

A szunniták és síiták közötti erős ellentét az egyház és állam viszonyában fogható meg leginkább: a síiták az ország vezetőjét vallási vezetőnek is tekintik, szemben a szunnitákkal, de mindkét felekezet számára az iszlám törvényei mérvadóak. Népszerű értelmezés szerint a síiták liberálisabbak, de inkább arról van szó, hogy a síita vallás kozmopolitább, nem követi olyan akkurátusan az iszlám azon előírásait, amik arábiai eredetéből fakadnak. Shíiták főleg Szíriában, Irakban, Iránban, Afganisztánban és Törökországban élnek.

A MOL egyik kútja Akri Bijeelben

Az ISIS és a kurdok járnak jól

A polgárháború elmélyedése, kiterjedése valószínűbb forgatókönyv az ISIS visszaszorítása helyett. Egyrészt az iraki kormány elvesztette hitelét a szunnita lakosság szemében, az ország újraegyesítését csak a kormány akarja. Másrészt a zavaros helyzetet kihasználva a kurdok rátették kezüket a legfontosabb olajtermelő körzetekre a térségükben, arra hivatkozva, hogy segítenek fenntartani a biztonságot. Ennek egyébként még hálásak is lehetnek a külföldi kitermelő cégek, például a MOL, mert ha a kormánytól vártak volna védelmet az ISIS-szel szemben, csalatkozniuk kellett volna. A kurdok megerősödése viszont sem Törökországnak, sem Iránnak, sem Szíriának nem kedvezne (mindegyik országban élnek kurdok), mert az felerősítené a szeparatista törekvéseket. Arról nem is beszélve, hogy a nagyhatalmak inkább Irak életben tartására törekednének, már csak az olajmezők szabadpiaci, kiszámítható üzemeltetése miatt is (a demokratikus Irakban ugyanis erre voltak biztosítékok). Mindezek mellett pedig az ISIS-szel újra megtörténhet az, ami Szíriában, hogy a barbár eszközeik miatt ellenük is felkelések indulnak.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!