Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Palagáz

Háttér

2014.07.26. Sudár István

Magyarország mélyében 1500 milliárd köbméter palagáz hosszú évtizedekre biztosíthatná az ország energiaszükségletét. Nagyhatalommá válhatnánk az exportbevételekből, és mi lennénk azok, akik különféle megfontolásokból elzárjuk a gázcsapot. Nagyobbat nem is tévedhetnénk.

palagáz bánya
Nagy gondosságot igényel a zagytároló megépítése

Erről beszél a világ: palagáz

A palagáz a palarétegek mikroszkopikus repedéseiben gyűlhet össze. Ezzel szemben a hagyományos földgáz alacsony áteresztő képességű geológiai boltozatok alatt esik csapdába, és halmozódik fel. A hagyományos fölgáz kitermeléséhez ezt a geológiai boltozatot kell átfúrni, ezért a palagázhoz képest lényegesen könnyebben kitermelhető. A palagáz kinyeréséhez a palaréteg repedéseit meg kell növelni, amivel így a mikroszkopikus üregek összeköttetésbe kerülnek, és lehetővé válik a gáz felszínre vezetése. A hidraulikus repesztés teszi lehetővé, amihez vizet és kémiai adalékanyagokat használnak. A függőleges fúrást követően, a palaréteget elérve vízszintesen kezdik meg a hidraulikus repesztést. A repesztés kiterjedése vízszintesen 1,2 km is lehet. Az eljárás során több, mint tízezer köbméter nagy nyomású repesztő folyadékot pumpálnak a kőzetrétegbe. Miután a repesztés végbement, a repesztőfolyadék 25-50%-át visszaszivattyúzzák, és megindul a palagáz kitermelése.

A hidraulikus repesztés technológiáját az Egyesült Államokban fejlesztették a legmagasabb szintre, és komoly szerepet szánnak ennek az ország energiaellátásában. 1821-ben bányászták ki az első gázpalát New York államban, vízszintes fúrást 1930-ban végeztek először, és 1947-ben történt az első hidraulikus repesztés. A '70-es évek olajár-robbanásától fogva kapott nagyobb lendületet a technológia kutatása. 2003 óta folyik ipari kitermelés. Az eljárás az óriási készletek miatt olcsóbb metánt eredményez, és hatalmas megrendeléseket a vegyiparnak. Az Egyesült Államokban becslések szerint már több, mint félmillió új munkahelyet teremtett a palagáz kitermelés a hozzá kapcsolódó vertikummal együtt, de ez egészen egymillióig is emelkedhet. A gazdaságserkentő hatása pedig a lehetővé váló olcsóbb energiában rejlik: a palagáznak köszönhetően a háztartások és az ipar rezsi kiadásai radikálisan csökkenni fognak, ami egyéb fogyasztásként csapódik majd le.

Ezt a forgatókönyvet még felülírhatja egy érdekütközés. A palagáz kitermelés addig vonzó, amíg a hagyományos földgáz piaci ára alatt tud maradni, tehát a kitermelést támogató vegyipari cégeknek is ebben az esetben lesz jobb üzlet. Ezzel szemben a kitermelést végző cégeknek az érdeke az export, ami a termelés részleges visszafogását és így az ár emelkedését vonná maga után. A kormány számára mindkét stratégia haszonnal jár, a két nagy lobbi küzdelme még nem zárult le.

hagyományos és nem hagyományos földgáz típusok, palagáz
Minden palagáz földgáz, de nem igaz fordítva

Kik a palagáz-nagyhatalmak?

A palagáz ugyanúgy az üledékgyűjtő medencékhez kötődik, mint a hagyományos földgáz. Jellemzően óidei rétegekben bukkannak rá, de nem ritka a harmadidőszaki palákban sem. A globális készletekre vonatkozó információink még nagyon képlékenyek, évről évre növekszik a becsült palagáz készlet. A jelenlegi mérések szerint 207 ezermilliárd köbméter palagázt lehet gazdaságosan kitermelni. Összehasonlításul, a hagyományos földgázkészlet globálisan 190 ezermilliárd köbméter körüli. (U.S Energy Information Administration adatai alapján)

palagáz készletek térkép világ
A kárpát-medencei vagyon hasznosíthatósága körülményes

A palagáz kitermelési költségeit a következő faktorok befolyásolják:

Összes kinyerhető gáz egy kútból (mennyire elaprózott lencsékről van szó), a kútfúrás költsége, a koncesszió ára, infrastruktúra ára, adó és illetékek, hitelköltségek, vállalati költségek.

Tehát csakúgy, mint a hagyományos földgáz esetében, itt sem lehet egységes kitermelési költségre becslést adni, nem lehet egyenlőségjelet tenni a palagáz készletek és a hagyományos földgáz készletek közé árban sem. Azt azonban elmondhatjuk, hogy az utóbbi évek földgáz-ár emelkedésének oka a szűkülő készlet is volt. Európában például 2000-ben 2$/Mbtu volt a földgáz ára, 2012-ben már 11 dollár. Ezzel szemben az USA-ban 2-3 dollár közé csúszott újra, köszönhetően részben annak, hogy a gáztermelés 30-35%-a már a palagáz kiműveléséből származik.

Jelenleg mindössze az Egyesült Államok és Kanada folytat minden szempontból jelentős volumenű kitermelést, de ahogy a más országokban található palagáz készletet is elkezdik kitermelni, a Föld földgáztermelésében nagy átrendeződés fog végbemenni. A piacra legnagyobb hatással a kínai kitermelés kiszélesedése lehet. Kína, mint többféle energiahordozó nagy felvásárlója, a legnagyobb palagáz készletekkel rendelkezik. A hagyományos földgázból Oroszország (48 ezermilliárd köbméter) és Irán (35 ezermilliárd köbméter) bírja messze a legnagyobb készleteket, de Kína fel tudja venni ezzel a versenyt a maga 31 ezermilliárd köbméter palagázával, vagyis ami itt fontosabb: akár teljes energiaszükségletét is fedezni tudná megfelelő termelő- és feldolgozó-kapacitás mellett. Ennek a kiépítéséhez természetesen tőke és idő kell. Ha Kína évről évre kevesebb energiahordozót fog importálni, és az Egyesült Államok pedig halad tovább a megkezdett pályán, akkor a Föld két legnagyobb fogyasztója hagyja el az importőrök (felvásárlók) klubját.

A kínai termelésbővítés Oroszországra lesz a legnagyobb hatással. Az idei ukrajnai helyzetben a nyugati gazdasági szankciókat részben a kínai fölgáz vásárlási szerződéssel tudták kompenzálni. Oroszország gazdasági fejlődése - és a Putyin-korszak legitimációja - a könnyen kitermelhető roppant nagy földgázkészleteknek köszönhető. Ha a földgáz iránt csökkenni fog a kereslet, az a növekedés megtorpanását és belpolitikai erőeltolódásokat von majd maga után Oroszországban, kisebb mértékben Iránban és Szaúd-Arábiában, 10-15 éven belül.

Az átrendeződés motorja egyszerűen a növekvő földgáz kínálat lesz, ami az árakat lenyomja. Így egyrészt kevesebb bevételt jelent majd a földgáz, másrészt az olcsóbbá váló elektromos áram az európai és észak-amerikai ipar termékeinek ad lökést az árversenyben, amiben most alulmarad Ázsiával szemben. Európában jelenleg Norvégia (2000 milliárd köbméter) és Hollandia (1400 milliárd köbméter) rendelkezik a legnagyobb készletekkel, de palagázból Lengyelország (5300 milliárd köbméter) és Franciaország (5000 milliárd köbméter) a dobogós. Jelenleg a földgáz Franciaországban csak nagyon kis részt kap az energiaellátásban.

Hasonlóan új szereplő lehet Dél-Afrika (13 ezermilliárd köbméter palagáz) és Argentína (22 ezermilliárd köbméter). A "palagáz-korszakban" azonban a járulékos haszon lesz nagyobb, nem a kitermeléssel járó: az olcsó energia jelentette gazdaságserkentő hatás. A palagáz kitermelés megindulásával párhuzamosan tovább folyna a hagyományos földgáz kitermelése is. A piacokat elárasztja az olcsóbbá váló gáz, és így nem elsősorban a kitermelő országok, hanem a felhasználó ipari országok járnak jól.

legnagyobb palagáz készletek országok lista
Magyarország kilátásai nem olyan egyértelműek

A Pannon Puma visszatérése

Magyarország csak félig marad ki a nagy palagáz-hajszából. A geológiai környezetünk alapján sejthető volt, hogy a Kárpát-medencében is találnak alternatív földgázt, de sajnos a tároló kőzet inkább agyagos-márgás, márpedig a hidraulikus repesztés technikáját a palakőzetekre tervezték. Az Alföld alatt 1500 milliárd köbméterre becsülik a "palagáz" készletet, ami a magyar energiaigényt bőven ki tudná szolgálni. Ehhez nálunk is szükség lenne a feldolgozó vertikum kiépítésére, csakhogy a geológiai sajátosság miatt az amerikai eszközök hasznavehetetlenek lennének. A magas földhő-növekedés (geotermikus gradiens) miatt olyan mélységben, ahol a "magyar palagáz" található, olyan hőfok uralkodik, ami mellett a jelenleg használatos műszerek és eszközök kiszámíthatatlanul viselkednének, ha egyáltalán működnének. Sőt, mindhárom jelentős előfordulás (Makói-árok, Békési-medence, Dráva-medence) geológiai környezete is eltér egymástól. Tehát nem garantált, hogy elég egy eljárást kidolgozni a "magyar palagáz" kibányászásához. Ami az egyik telepen működik, nem biztos, hogy működik a másik kettőben is. Ezen kívül a gáz minősége sem elég érett. A magasabb földhő segítené a földgáz-képződést, de a tároló agyagos-márgás kőzet ezt az előnyt kioltja.

Palagáz bányavidék

Mit mondanak a palagáz ellenzői?

A hidraulikus repesztéshez használt folyadék meglehetősen bizarr. Tartalmaz nehézfémeket (bárium, arzén), kerozint, benzolt, akrilnitrit (illékony szerves vegyületek), bis-2(etilhexil)ftalátot (lágyító szerves vegyület, ami a férfiak tesztoszteron szintjére veszélyes) és nátrium-szilikátot.

A palagáz kitermelésének eljárása akár a szénbányászathoz képest is kevesebb környezeti kárral jár. Ennek ellenére aggasztó a repesztéshez használt vegyi anyag sorsa. A folyadéknak csupán 25-50%-át tudják kiszivattyúzni, amit a felszínen nyitott zagytárolókba vezetnek. Odalent pedig a különböző zárórétegek megakadályozzák a folyadék átszivárgását az ivóvíz bázisba, de a rétegek közti szivárgás technikailag mégis lehetséges. A vezeték szigetelésének sérülése például elegendő lehet ehhez. Különböző hosszú távú tanulmányok igazolták azt is, hogy a bányák közelében nagyobb az esélye a rák kialakulásának és az idegrendszeri megbetegedéseknek.

Úgy tűnik azonban, hogy minket egyelőre ezek a fenyegető veszélyek elkerülnek, és remélhetőleg csak profitálni tudunk a lefelé tendáló energiaárakból.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!