Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

2000 tősgyökeres európai harcol az Iszlám Államért

Hírkommentár

2014. 08. 25. 12:15

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezetben több, mint 11000 külföldi harcol, ebből megközelítőleg 2000 európai. Az olasz hírszerzés adatai szerint többségük nem bevándorló, nem is második generációs bevándorló, hanem európai származású.

Ha pontosak az olaszok információi, az állampolgárok számához viszonyítva a belga dzsihadisták aránya a legnagyobb, de abszolút létszámban a franciák állnak az élen.


francia: 412

brit: 366

belga: 296

osztrák: 130

olasz: 50


Az olasz résztvevők 80%-a észak-olasz, vagy római, tősgyökeres európai. Életkoruk 18-25 év közötti.

Az, hogy az európai dzsihadisták nem muzulmán bevándorlók, két fontos dolgot üzen. Az egyik az idegengyűlöletnek szól: egy ilyen extrém helyzetben jól látszódik, hogy a bevándorlókkal kapcsolatos európai zavargások nem politikai, hanem társadalmi problémák voltak. Ha a bevándorlók Európának rosszat akarnának, most ők jelentkeztek volna az Iszlám Államnál szolgálatra.

A másik üzenete a jelenségnek pedig az, hogy a nyugati értékrend nemcsak válságban van, hanem megfogalmazódott a radikális kritikája is. Magyarországon is sok kritika érte a globalizációt és a vadkapitalizmust, de arra még nem volt példa, hogy emberek átálljanak a másik oldalra. 2000 európai az Iszlám Állam kötelékében csak a jéghegy csúcsa valószínűleg. El lehet gondolkodni, hogy milyen út vezetett ide.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!