Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

A lett környezetvédelmi miniszter szerint Örményország megszállás alatt tartja Azerbajdzsánt

Hírkommentár

2014. 08. 20. 09:35

A frissen kinevezett lett környezetvédelmi és fejlesztési miniszter a napokban azt nyilatkozta egy azeri lapnak, hogy a Hegyi Karabah konfliktus nem csak azt a régiót érinti, hanem a környezőket is, mivel a határos területeket Örményország megszállás alatt tartja.

Felháborodásának adott hangot, hogy a 21. században hogyan történhet meg az, hogy egy szomszédos ország megszállás alatt tart területeket, és ott minden ok nélkül embereket öl. Szeretné felhívni az európaiak figyelmét a tarthatatlan helyzetre. "Az, hogy Örményország azeri területeket tart megszállás alatt, a politika nagy igazságtalansága". Örményországnak meg kell fizetni az erkölcsi és anyagi károkat, amiket okozott.


A környezetvédelmi miniszter azért utazott Azerbajdzsánba, hogy a Baltikumban élő azeri diaszpórát érintő projektekről egyeztessenek. A belinkelt cikkből az is kiderül, hogy Mubariz Aslanov lettországi miniszter azeri származású, az interjúban ezt büszkén hangoztatta is.


Gyakran megesik, hogy diplomáciai utakon politikusok elragadtatják magukat a vendéglátó irányában, de a mostani feszült helyzetben ez végképp nem tűnik elegáns megoldásnak. Azerbajdzsán mögött Törökország és Grúzia sorakozott fel, és Iránnal is szorosabbra fűzik a szálakat, Örményországot pedig Oroszország biztosította támogatásáról. A lett környezetvédelmi miniszter szájkaratéja talán Oroszországnak is szólt, de mindenképpen erősek a kijelentések, amiket tett Örményországra. Kérdés, hogy mégis mit profitál Lettország abból, hogy nekimegy Örményországnak?

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!