Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Az ebola Európában

Hírkommentár

2014. 08. 08. 17:08

A spanyol tiszteletes Európába érkezését sok helyen közölték, az Origo cikkében pedig arról írtak, hogy először érkezett ebolával fertőzött beteg a kontinensre, ami viszont nem így van, 1994-ben már kezeltek Svájcban egy fertőzöttet.

Az ebola viszonylag új vírus: 1976-ban ütötte fel a fejét a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A vírusgazda ismeretlen, de egyelőre minden jel arra mutat, hogy egy denevérfaj. A most Spanyolországba szállított fertőzött tiszteletes nem az első ebolás beteg a kontinensen.

Az ebola a legveszélyesebb vírus, ezért joggal aggódhatunk az Európába szállítása miatt, de nagyon nagy pechnek kell lenni ahhoz, hogy itt is terjedni kezdjen: a beteget teljesen elzárták a külvilágtól. Mivel a vírusnak nincs ellenszere, csak szupportív kezelést tudnak alkalmazni, aminek köszönhetően kb. 50% az esélye, hogy a páciens túléli.

A mostani ebola járvány minden eddiginél veszélyesebb: az 1976-os jávárny 250 áldozatával volt eddig a legnagyobb, de a mostani nyugat-afrikai még nem ért véget, de már 900 fölött jár a halottak száma, 1700 fölött a fertőzéseké. Ráadásul földrajzi kiterjedésében is hatalmas: szinte az egész Guineai-öböl északi partvidéke: Guinea, Libéria, Sierra Lenoe és Nigéria érintett egyelőre.

Az első európába hozott fertőzött az 1994-es elefántcsontparti járvány egyik kutatója volt. Ekkor csimpánzok között terjedt a vírus, és a svájci tudós a boncolások során fertőződött meg. Svájcba szállították, ahol két hét után elengedték, és hat héttel a fertőzés után már felépült.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!