Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Az ebola vírus elterjedése

Háttér

2014. 08. 18. 16:18

Néz meg, hol tört ki az ebola 40 éves történelmében járvány, és lepődj meg azon, hogy az USA-ban már háromszor is felütötte a fejét korábban!

A WHO adatai alapján elkészítettük az ebola eddigi előfordulásairól szóló térképet.

ebola térkép
A WHO adatai alapján

Az ebola vírusgazdája a mai napig ismeretlen, de nagy a valószínűsége annak, hogy a gyömölcsevő denevér az. A vírusgazda jellemzője, hogy immunis a vírusra, és eddig egyedül a gyümölcsevő denevérben mutatták ki az ebolát úgy, hogy az nem produkálta a tüneteket.

Az ebolának több fajtája van, közülük a reston ebola az, ami csak az állatokra veszélyes. Mivel az emberre is az állatokról terjed át, ezért különösen körültekintően kell a reston ebolát is kezelni. Ilyen kitörések az Egyesült Államokban is voltak már, ahol fülöp-szigeteki majmokhoz vezettek vissza a szálak. Ugyanígy történt Olaszországban is.

Az emberre veszélyes ebolát szerológiailag Dél-Afrikában is kimutatták, és jelen van Svájcban is, laboratóriumi körülmények között.

Európában először szintén Svájcban kezeltek ebolás beteget. Svájcon kívül csak Spanyolországban próbálkoztak ezzel legutóbb, sajnos sikertelenül.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!