Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Gyanús-e az Alegériában lezuhant ukrán gép?

Hírkommentár

2014. 08. 30. 20:15

Több érv merül fel mellette és ellene is, hogy a baleset talán összefüggésben áll az ukrajnai orosz inváizóval. Szabotázs, vaggy műszaki hiba?

Az MTI hírét közli a 444.hu a cikkben, amiben a lehzuhant gépről ír. A szűkszavú anyagból nem sok derül ki, de akad benne két információ, amin összevontuk a szemöldökünket. A cikkből annyi derül ki, hogy egy Antonov-12 típusú teherszállító három perccel a felszállás után eltűnt a radarról Algéria déli részén. A 7 fős legénység életét vesztette, a rakomány - "energiaiparban használatos berendezések" - állapotáról nincs információ. A gép Ukrajnából tartott Egyenlítői-Guineába, több megállóval.

A szabotázs mellett szólhat az a tény, hogy Algéria déli része nehezen ellenőrizhető sivatagos vidék, ahol fel-felbukkannak az AKIM terroristái is. A jelenlegi feszült helyzetben egyáltalán nem mellékes, hogy a csoport mögé néha Oroszország támogatását képzelték, így elképzelhető, hogy a megbízó ő volt. A teherszállító gép rakománya pedig bármi lehet: transzformátortól kezdve vezetékeken át a komolyabb haditechnikáig bármi lehetett, és nyilvánvalóan fontos volt, hogy ne érjen célba. Vagy Egyenlítői-Guineából tért volna vissza a gép valami értékessel, amivel nem kellett volna.

A szabotázs ellen viszont az az érv szól, hogy bár az AN-12 kiváló konstrukció, de eljárt felette az idő, hiszen az ötvenes évek óta gyártják. Az Oroszorzságból érkező légi szerencsétlenségek kapcsán is általában az Antonov külünböző típusairól olvashatunk, mert ott a belföldi járatokon még mindig használják ezeket. Az is egy ellenérv, hogy Egyenlítői-Guinea nem ápol sem katonai, sem gazdasági kapcsolatokat az Európai Unióval, és az Egyesült Államok is csak beruházóként van jelen az apró országban.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!