szomjhalálra ítélné az elűzött kurd kisebbséget az ISIS, más újságokban a kurdok elleni támadásról olvashatunk. Nekem még mindig úgy tűnik, hogy a kurdokat elkerüli a fekete ököl.">

Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Kurd városokat foglalt el az ISIS, de mit jelent ez?

Hírkommentár

2014. 08. 08. 11:56

A 444-en arról írnak, hogy szomjhalálra ítélné az elűzött kurd kisebbséget az ISIS, más újságokban a kurdok elleni támadásról olvashatunk. Nekem még mindig úgy tűnik, hogy a kurdokat elkerüli a fekete ököl.

Felelőtlen dolog volna arról írni, hogy az önállósodó kurdok és az újonnan kikiáltott Iszlám Állam valamiféle betyár-szövetségre léptek volna, hiszen önmagában a tény, hogy a kurdok területét nem foglalta el egy az egyben az ISIS, még nem jelenti azt, hogy megkímélné őket. Dél-Irakot sem tudták még elfoglalni, például. Ráadásul jelentős erőket csoportosított át a kalifátus Szíriába, ez is magyarázatul szolgálhat, hogy a kurdokra nem csaptak még le.

Az viszont tény, hogy a mostani csapás sem a kurd többséget érintette, hanem egy félmilliós vallási-etnikai csoportot, az ezideket, és keresztény kurdokat. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kurd katonaság tesz-e válaszlépést, vagy segítségére siet-e a sarokba szorult menekülteknek.

A kurdok többször jelezték, hogy nemzetközi segítségre szorulnak, mert az ISIS nagyságrendekkel jobban felfegyverzett hadseregével szemben nem sokáig tarthatják magukat. Egyelőre még kitartanak, és a sajtót bejárt fekete térkép is külön tartományt tervez Kurdisztán néven.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!