Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Mire számíthatunk az al-Kaidától?

Hírkommentár

2014. 09. 04. 17:27

Az al-Kaida bejelentette, hogy újra akcióba lépnek, szerencsére nem nálunk, hanem Délkelet-Ázsiában. Lángba borítják az iszlám szélsőségesek a földet, vagy csak a szájuk jár?

Ajman al-Zavahiri, bin Laden utódja azt ígéri, hogy újra támadásba lendülnek. Kérdés csak az, hogy a fenyegetés külföldnek szól-e, vagy az iszlám világnak. Fontos tény, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet valaha az al-Kaida berkein belül kezdte, de szélsőségességük miatt kizárták őket onnan.

Nem véletlenül jelentek meg az al-Kaidán belül szélsőségesek: az al-Kaida mozgástere nagyon beszűkült a Bush-kormányzat idején, és ez később sem javult. Nem mertek kockáztatni komolyabb akciókkal, és a vezérük, bin Laden emiatt egyre halványodott, utóbb az amerikaiak puskavégre is kapták. Az Iszlám Állam kizárása az al-Kaidából pedig kicsit olyan, mint a parlamentben elkényelmesedő Jobbikból kivált Magyar Hajnal esete, már ami a radikális-nem radikális kérdést illeti.

Azt már korábbi cikkeinkben írtuk, hogy az Iszlám Állam sikerei hatalmas felbuzdulást kelt a szélsőséges iszlamisták körében, és a sikereik miatt egyértelműen köréjük szerveződik az új erőtér, ők az új gravitációs központ, nem az al-Kaida.

Ebben a helyzetben al-Zavahiri videoüzenete erőtlen kárálás, aminek egyetlen célja, hogy a viharosan fogyó társadalmi bázisukat megtartsák. Mi sem mutatja jobban, mint hogy a fontossági sorrendben utolsó helyen kullogó délkelet-ázsiai térséget célozzák meg, még véletlenül sem teszik be a lábukat azokra a helyekre, ahol lenne mit segíteniük a szélsőséges iszlám ügyekben: Európa (és ennek mérhetetlenül örülünk).

Kétkedünk, hogy az al-Kaida tényleg robbantgatna például Indonéziában, már csak azért sem, mert az a térség egyértelműen Kína érdekövezete, Kínát pedig nem szívesen hergelik fel. A néhány évvel ezelőtti ujgur lázadás idején is lapított az al-Kaida, és a kínai muszlim ujgurok egyedül próbálták elérni követeléseiket. Igaz, a nyugati ága, az AKIM akciózgat Maliban és Líbiában. Az Iszlám Állam által kikiáltott kalifátusra pedig egyértelműen rivalizálva tekintenek, és az al-Kaida akarja létrehozni azt a kalifátust, ami végül egyesíteni fog minden muzulmánt.

Az al-Kaida mostani videoüzenete tehát sokkal inkább egy fogatlan vén oroszlán hápogása, és az iszlám világnak célzott üzenet, mint a (nyugati) világ fenyegetése.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!