Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Mitől optimista az ukrán elnök?

Hírkommentár

2014. 09. 05. 07:05

Az ukrán elnök, Petro Porosenko az nyilatkozta és twittelte, hogy optimista a minszki találkozó kapcsán, és lát rá esélyt, hogy létrejön a tűzszünet Ukrajna és a szeparatisták között. Létrejön?

Maga is a hír is mellbevágó volt, hogy Porosenko bármit is nyilatkozik, na nem azért, mintha nem szokott volna nyilatkozni, hanem mert a nagy hírfolyamban az ukrán elnök véleménye hangzik el a legkevésbé. A nagy sakk játszámában Putyin, az EU és amerikai politikusok szavait lehet hallani, mindenki az ő lépésükre figyel, és az teljesen mellékes, hogy a kiújult hidegháborúnak melyik ország ad helyszínt.

Ami azt illeti, Porosenko nyilatkozatára azért is kaptam fel a fejem, mert az utóbbi események végső tanulsága az volt, hogy itt minden számít, csak Ukrajna nem. És nyilvánvalóan az Ukrán felsővezetés is van annyira járatos a geopolitikában, hogy erre maguktól is rájöttek.

Mivel a mostani egy különösen sunyi háború, egy igazi játszma, ezért Ukrajnának megvan a lehetősége, hogy ő is bekapcsolódjon a játszmába, és beleszóljon. Ha ez egy nyílt háború lenne, egyszerűen csak elveszítené, és kész, a Nato-csapatok talán megmentenék, de ez esetben annyi beleszólása lenne a dolgokba, mint Magyarországon 1945-ben az Ideiglenes Nemzetgyűlésnek a megszálló szovjet csapatokkal szemben.

Amíg viszont mindenki eljátssza a kulturált, Ukrajna területi integritása mellett kiálló aggódó politikust, addig Porosenko is előállhat egy saját figurával. Például azzal, hogy tűzszünetet köt. Például, hogy Kelet-Ukrajna egy részét átengedi az oroszoknak. Ha így tenne, véget érne a háború, a nem túl értékes "maradék Ukrajna" bekerülne az EU-ba, a földgáztartalmú keleti határvidék pedig átkerülne az oroszokhoz, és kész. Ukrajnának ez teljesen megéri, hiszen nem egy ősi nemzeti földről kell lemondaniuk.

Akinek ez nem éri meg, az az EU, hiszen nekik a keleti országrészért érdemes kockáztatni, és Oroszország is jobban jár egy tovább eszkalálódó háborúval, hiszen most csak azt a kevés területet csíphetné le, amit a szeparatisták ellenőriznek. Később jó eséllyel nagyobb területről tárgyalhat.

Ilyen megfontolások között, ha azt olvassuk, hogy Porosenko jó esélyt lát a tűzszünetre, nyilván nem az jár a fejében, hogy mekkora adu ászok vannak a kezében Oroszországgal szemben, amikkel tűzszünetre kényszeríti. Mert éppen ellenkezőleg: Ukrajna vesztésre áll: a szeparatisták nagyon komoly támogatást kaptak Oroszországtól. Mi lehet tehát, ami Porosenkot optimistává teszi?

Valószínűleg az, hogy kész megadni azt, amit majd kérnek.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!