Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Országok, amik úgy néznek ki, mint más országok

Háttér

2014. 09. 17. 16:18

Olaszország olyan, mint egy csizma, Magyarország rántotthús, Macedónia egy jól fejlett agy, mindenki tudja. Viszont vannak országok, amik más országokra, területekre hasonlítanak. Az a kemény.

Frank Jacobs kolléga a Strange Maps blogon posztolt egy térkép sorozatot a hasonló területi formákról, amit a kommentelők kiegészítettek a saját felfedezéseikkel. Mi összegyűjtöttük, és feldolgoztuk a legjobbakat! Az állóvizet egy 2003-as hoax újraéledése kavarta fel, ami arról szólt, hogy a Monaghamiak New Yorki Egyesülete egy felvonuláson nem használhatta a saját molinóját, mert nagyon furán vette volna ki magát. Az történt, hogy a szóban forgó felvonulás az ismert szent Patrik napi parádé volt, ahol molinójukkal az amerikai kormányt akarták támogatni az iraki misszióban. A felvonulásra gyülekezve sok mosolyt keltettek, míg valaki el nem magyarázta, hogy mi a derű oka. Monagham egy tartomány Írországban, a new yorki egyesületük logója pedig tartalmazza a tartomány vázlatos térképét. Irak térképe megtévesztésig hasonlít Monaghaméra, ezért olyan volt, mintha önmaguk megtámadása mellett kampányoltak volna. Az eset nem történt meg, de a két terület tényleg hasonlít egymásra, ezért sokan előkapták az atlaszukat, és böngészni kezdték, mi hasonlít még mire.

Területi hasonlóságokat böngészni az egyik legfölöslegesebb dolog, de egyúttal szórakoztató is. (De talán még fölöslegesebb és még szórakoztatóbb lenne az okokon gondolkozni.) A legjobb az, mikor már annyira elszakadunk a földrajzi és vetületi vonatkozásoktól, hogy már ide-oda forgatjuk a térképet, és úgy hasonítgatjuk. A Strange Maps egyik olvasója például úgy látta, ha elforgatjuk Ausztráliát, kicsit hasonlít Afrikára. Van, aki az Osztrák-Magyar Monarchiába látja bele Texas államot, és volt néhány határeset is, például a franciaországi Finistere tartomány (Bretagne legnyugatibb pontján) valaki szerint úgy néz ki, mint Franciaország egésze. Ezekkel nem foglalkoztunk, viszont a prémium anyag beválogatásra került.

A legendás páros: Irak és Monagham

Az elmúlt hónapokban éppen eleget nézegettük Donyeck megye térképét, hogy egyetértsünk: az északkeleti íve hasonlít Luxemburgéra. Már ha egyáltalán meg tudjuk állapítani, hol ér véget Donyeck megye, és hol kezdődik Oroszország.

Az EU egyik szimbóluma és antitézise: Luxemburg és Donyeck

Ha már konfliktus zónák, nagy jóindulattal azt mondhatjuk, hogy Niger és Mali között nemcsak szomszédi viszony van, hanem valami furcsán kevert hasonlóság is. Az a nyugati farkinca még stimmel is talán, de a többi eléggé elburjánzott Niger esetében.

Mali és Nali vagy Miger és Niger, vagy két rántott hal?

Afrikai országok után talán illik megemlítenem azt a grandiózus litván vélekedést, miszerint az országuk hasonlít Afrikára. Akárhogy torzítottuk, nem sikerült meggyőző összehasonlítást végezni, de szegény litvánokról sosem hallunk, legyen meg hát most az ő pillanatuk is:

Litvánia zászlója is elég rasztafári, valamit eltitkolnak előlünk...

Irán és a volt Jugoszlávia között morfológiai hasonlóságok is vannak: mindkét országot délről tenger határol, területükön pedig az Eurázsiai-hegységrendszer láncai gyűrődnek.

Jugoszláviának az is elég lett volna, ha csak az olajkészletek lettek volna hasonlóak

Jugoszlávia végleges felbomlásakor létrejött Montenegró, nem sokkal később pedig Koszovó is, egymással szomszédos államok. Az összegyűrt zsebkendőre hasonlító formájuk mindenképp összeköti őket, de nem hisszük, hogy nagyon barátkoznának egymással.

Mikor Koszovó megalakult, nem mentek messzire példaképért

Az egyik legmeggyőzőbb hasonlóság a szibériai Krasznojarszk Terület és Grönland alakja között van. Grönland jelentése "zöld föld", de sokkal inkább illene ez a fenyvessel borított Krasznojarszkra. Figyelemreméltó ugyanakkor, hogy a két terület nagysága is hasonló: Grönland 2,16 millió, Krasznojarszk 2,4 millió négyzetkilométer.

...és egyik hely sem a turizmusból él

A legelborultabb felfedezés egyértelműen az, hogy ha Portugália legdélibb tartományát 90 fokkal elforgatjuk, és felnagyítjuk, akkor hasonló alakú területet kapunk, mint az anyaterület maga, vagyis Portugália egy fraktál.

Vajon Algarve legkeletibb körzete is Algarve-alakú?

Ha a fenti térképek nem győztek meg, ez térdre kényszerít. Amerikában nem vacakoltak sokat az államok kijelölésével:

Geometria órán biztosan elönti őket a hazafiság.

Csak egy kérdés gyötör: Magyarország mire hasonlít?

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!