Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Amerika, a szövetséges ellenségünk

Hírkommentár

2014. 10. 18. 12:12

Lehet azt mondani, hogy Amerika mindig is rászállt a külön utas országokra, és lehet kérdezni, hogy miért különbözik az utunk Amerikától.

A Magyar Nemzet így számolt be a kínos ügyről: Leplezetlen amerikai fenyegetés. Csak a címben követik a latin-amerikai retorikát, aminek a lényege, hogy nem Amerika a jófiú a világban, hanem a kormány. Kellemetlen, hogy az állítás első fele mindenképpen igaz, tulajdonképpen egy államnak sincs meg az erkölcsi többlete ahhoz, hogy más országokat hitelesen megbélyegezhessen. Ilyen értelemben kormányközeli magyar személyek beutazási tilalma az USA részéről nem más, mint saját világrendről alkotott elképzelésének érvényesítése, nem kell rosszul éreznünk magunkat miatta. Nekünk magyaroknak is lehet a világrendről elképzelésünk, és ahogy az Egyesült Államoknak, úgy nekünk is meg kell valósítanunk az elképzeléseinket, ezek pedig ütközhetnek.

A beutazási engedély megvonása egy nem részletezett korrupciós ügy miatt történt, amit elhihetünk, vagy megkérdőjelezhetünk, azonban az nyilvánvaló, hogy a szigorú fellépés más dolgot céloz. Németországtól Venezuelán át Oroszországig minden országban létezik korrupció, ezért is reagált Schiffer András úgy, hogy reméli, az Egyesült Államok ugyanezzel a lendülettel megtiltja a GMO-s cégek lobbistáinak kiutazását Brüsszelbe, s a korrupciós pénzek „beutazását” az amerikai kötődésű offshore-paradicsomokba is. De természetesen, ahogy a Magyar Nemzet is utalt rá a címben: Amerika fenyegeti Magyarországot, erről van szó, nem a korrupcióról.

Sok a nézeteltérés Magyarország kormánya és az Egyesült Államok között, ahogyan Brüsszel is próbál fogást találni a vezetőn. Orbán Viktor elég világosan megfogalmazta ennek a konfliktusnak a lényegét: nem hiszi, hogy a liberális demokrácia hatékony államszervező elv lenne.

A nyugat kritikusai ráadásul régóta megfogalmazták már azt is, hogy az Egyesült Államok sem demokratikus, például az államigazgatásban (elég ha a kétpárt rendszert, vagy a nagyvállalatok befolyását nézzük). Amerikában a két nagy pártnak megvan a pszichológiai eszköztára és anyagi forrásai, hogy nagyjából a szavazók is azt akarják, amit a kormány, vagy ellensúlyozni tudják az ellenkezők hangját. Magyarországon is beköszönthet majd egy olyan korszak, amiben a média szereplőinek többsége azonos értékrendet vall, és ezáltal a társadalmi normák is átformálódnak arra az értékrendre. A szerényebb költségvetés miatt talán nem olyan szalonképes módon, mint túl az Óperencián: itt inkább agresszív személyi politikával, nyomásgyakorlással, stb.

Amit érdemes észrevenni az, hogy erről most szó esik. Magyarországon a legfelsőbb körökben is van egy törekvés arra, hogy megváltozzanak a társadalmi normáink. Politikai beállítottságtól függően ezt helyeslik, vagy ellenzik, a térképkészítő szemszögéből viszont a kérdés az, hogy a jövőben milyen térképeket kell készíteni.

Magyarország jelenleg a politikai térképeken többnyire olyan színű, mint Németország, vagy Spanyolország: NATO-tag, EU-tag. Ezek demokratikus elven működő csoportok, tagjai vállalták, hogy az emberi alapjogokat és szabadságjogokat átültetik a gyakorlatba. A térképkészítő kérdése csak annyi, hogy tudjuk-e, most arra készülünk, hogy másik szín leszünk. A konkrét ügy, a beutazási tilalom egy indikátora ennek, a készülődés kormányzati körökön kívül már jóval korábban megkezdődött, és a kormány sem ma reggel kezdett távolodni a hagyományos kormányzástól. Ugyanakkor:

1997-ben népszavazás döntött Magyarország NATO csatlakozásáról.

2003-ban népszavazás döntött Magyarország EU csatlakozásáról.

Döntés született, ezért volna jó tudni, hogy ezt a döntést felül szeretnénk-e írni, mert akkor a térképkészítő készíti a festékeit. Az Egyesült Államok nem szokott "leplezetlen fenyegetőzésbe" kezdeni NATO és EU tagállamokkal, ez jellemzően olyan dolog, ami Oroszországgal, Kínával, billegő harmadik világbéli országokkal szokott megtörténni, a térképkészítő csak ezért teszi fel a kérdését. 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!