Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Összefogás a Boko Haram ellen Mali nélkül?

Hírkommentár

2014. 10. 12. 08:59

Niger, Nigéria, Csád, Kamerun és Benin vezetői a héten jelentették be, hogy közös zászlóaljat és parancsnoki központot hoznak létre a Boko Haram ellen. A hír nemcsak a terrorszervezet tovább erősödését jelzi.

Az összefogás a Boko Haram miatt jött létre, de korábban is volt már a térségben integrálódás. Mali vezetésével működött interjút Bobucar Boris Dioppal, a szenegáli értelmiségivel, amiben az író azzal gyanúsítja meg Franciaországot, hogy komplex céljai között Mali meggyengítése is szerepel, mert a katonai beavatkozásával teljesen háttérbe szorítja az országot, és elveszi addig meglévő diplomácia vezető szerepét Nyugat-Afrikában.

Két évvel az intervenció után azt látni, hogy a Boko Haram ellen egy teljesen alkalmi integráció jön létre a korábbi tágabb közeledés helyett, megerősíti ezt a gyanút. Nyugat-Afrika megerősödése nem érdeke a Status Quo fenntartására törekvő jelenlegi nagyhatalmaknak.

Látszólag teljesen indokolt, hogy a Boko Haram ellen csak a közvetlenül érintett országok hangolják össze a hadseregüket. Ugyanakkor nem felejthetjük el, hogy a Boko Haram ugyanannak az eszmeáramlatnak a hordozója, mint az AQIM Maliban és Líbiában, illetve az Iszlám Állam Szíriában és Irakban. Szintén fontos, hogy létezésük anyagi alapjait a Szaharán átívelő drog-, fegyver- és embercsempészet révén szerzik. Nigéria, a Boko Haram magterülete Afrika első számú hasis fogyasztó országa, amely hasist Marokkóból szállítanak, Malin keresztül. A kokain, a fegyverek Sierra Leonéból érkeznek, szintén Malin keresztül. A szellemi vezetés pedig Líbiából érkezik, szintén Malin keresztül.

Látszik tehát nagyon a hiánya Malinak, minden értelemben, szomorú leszűrni, hogy Nyugat-Afrika néhány évvel visszacsúszott az összefogás útján.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!