Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Nem adták át a Mistral anyahajókat Oroszországnak, feszült a csend

Hírkommentár

2014. 11. 14. 13:10

Nem tartották meg a november 13-ra kitűzött hajóátadást Szevasztopolban, mert a francia fél nem szállította le a Mistral helikopter hordozókat. Dimitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes mindössze annyit tudatott, hogy a hónap végéig várnak, mielőtt komolyabb igényeket nyújtanának be.

Viszonylagos türelemmel viselik az oroszok a francia gyártású két helikopter-hordozó körüli bizonytalanságokat. Míg a hajógyár többször is biztosította orosz megrendelőit, hogy az anyahajókat az ígért határidőre átadják, addig a politikusok azon fáradoznak, hogy ezt megakadályozzák. A hajót építő DCNS eltökélt az üzletet illetően: az orosz értékesítésért felelős igazgatót is kirúgták, mert nem tudott fordítani a politikai elvárásokon.

A jelenlegi kiélezett helyzetben a NATO tag Franciaország igyekszik elkerülni, hogy Oroszország két anyahajóval is bővítse a flottáját. Az 1,4 milliárd eurós üzletről viszont nem mond le a gyár. Időközben Kanada jelentkezett be, hogy áron alul megvenné az orosz megrendelésre épített két helikopter-hordozót, de konkrétumokról nem esett szó. A NATO hivatalos álláspontja szerint nincs meg az anyagi fedezete, hogy a NATO vegye meg a hajókat az oroszok elől.

Mindeközben a hivatalos átadó ünnepség tegnap, november 13-án lett volna Szevasztopolban, ami úgy tűnik elmaradt.

Az orosz fél abban bízik, hogy pontos határidő megjelölése nélkül, november végéig megkapják a hajókat, különben kártérítést követelnek.

Az átadás elmaradásából arra lehet következtetni, hogy a vételi szándék a NATO berkein belül komoly, valószínűleg a költségek nagyságáról és azok viselőiről folyik az egyeztetés a háttérben. Ha csak puszta kérések érkeztek volna a DCNS-hez, valószínűleg üzletszerűen lebonyolítják az átadást a Rosoboronexporttal.

A Rosoboronexport 2010 decemberében rendelte meg a Mistral típusú helikopter-hordozó anyahajókat.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!