Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Az osztrákok dobnák ki legkevésbé a lejárt élelmiszert

Háttér

2015. 10. 26. 19:02

Az Eurobarometer friss felmérése szerint az osztrákok 82%-a felhasználja még a lejárt szavatosságú élelmiszert, ha nem néz ki rosszul. A legfinnyásabbak a románok: ott ez az arány csak 25%. Magyarország kiegyensúlyozott.

eurobarometer élelmiszer szavatosság felhasználás szokások európa

Arra a kérdésre, mit csinálnak a címke szerint lejárt szavatosságú élelmiszerrel, Romániában mindössze 25%-uk válaszolta azt, hogy felhasználják, ha jó állapotú, és 65%-uk azt, hogy azonnal kidobják. Ausztriában 82% még felhasználná, és csak 11% válaszolta azt, hogy kidobják. Magyarországon 56% (felhasználná) és 31% (kidobná) válaszok születtek. Ha térképen nézzük, azt látjuk, hogy a délkeleti országok a legérzékenyebbek a szavatossági dátumra, ami valószínűleg összefügg az ott uralkodó magasabb hőmérséklettel: ami megromolhat, az jó eséllyel meg is romlik. A legtakarékosabbak az északi országok, ahol hűvösebb van, de Ausztria és Németország válaszadása így is érdekes: ezek hőmérséklete nem sokkal hűvösebb hazánkénál, tehát itt valószínűleg kulturális különbségről is szó van, nem pusztán a romlandóságról.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!