Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Nagy az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodás támogatottsága az Unióban

Háttér

2015. 10. 25. 11:36

Október 10-én Berlinben 150-250 ezren tüntettek a készülő EU-USA szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) ellen, de a szerződés megkötését ez nem veszélyezteti. Nagyobb akadályt jelent néhány kormány ellenállása.

A magyar kormány például a magyar mezőgazdaságot félti, és ezért fékez be, a franciákhoz hasonlóan. A spanyol agrárszektor viszont nem fél az USA-tól: ők már most is exportálnak nekik, és további növekedést várnak a TTIP-től. Az Unió azt ígéri: ha létrejön a szabadkereskedelmi megállapodás, fellendül a gazdaság. A kritikusok viszont azt mondják: nagyvállalatok érdekei és a GMO-lobbi áll a háttérben, míg a politikusoknak fogalmuk sincs, mit írnak alá.

Bár a legutóbbi Eurobarometer felmérés elég régen, 2014. novemberében készült, továbbra is ez a mérvadó adatsor az Unió közvéleményéről. A lakosság mindenütt többségében támogatja a szerződést, kivéve Ausztriában, ahol 53% ellenzi. Itt a bizonytalanok aránya is a legkisebb.

ttip eu usa szabadkereskedelem támogatottság

Magyarország az Uniónál is szigorúbban viszonyul a génmódosított (GMO) mezőgazdasági árukhoz, ezért a TTIP létrejöttével biztos, hogy könnyebben tudna bejutni a magyar piacra amerikai áru. Amerikában a mezőgazdaság export szereplői szinte kizárólag GMO nyövényeket termesztenek, hiszen ezeket lehet a legtöbb nyereséggel forgalmazni. Az ökológusok között nincs egyetértés a GMO-val kapcsolatban, egyesek egyszerű növény nemesítésnek fogják fel, mások az ökoszisztéma felborítását látják benne. A GMO növények létrehozása egyszerre célozza a betegségekkel és rovarokkal szembeni nagyobb ellnállást és a hozam növekedését is. Hosszú távú tapasztalatok még nincsenek, de a rovarok ügyében az már elmondható, hogy néhány kártevő hamar alkalmazkodott a GMO növények védelmi rendszeréhez, és ők is ellenállóbbá váltak. Másfelől elmondható, hogy mindenképpen olcsóbb árut eredményez a GMO technológia. Magyarország úgy is drágábban termel Amerikánál, hogy a bérköltségek nagyon alacsonyak: az Egyesült Államokban ugyanis gépesítve zajlik a földművelés, óriásbirtokokon, magas hozamú GMO növényekkel. Ezért veszélyezteti a magyar mezőgazdaságot a TTIP. 

A TTIP tárgyalások még nem zárultak le: 2016 januárjára szeretnék tető alá hozni.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!