Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Türkmenisztán az USA-t stratégiai partnernak tekinti

Hírkommentár

2015. 10. 16. 12:39

A személyi kultusz és az állami mindenhatóság egyik mintaországa, Türkmenisztán az Egyesült Államokban lobbizik, hogy Washington a szárnyai alá vegye. Az igyekezet szoros összefüggésben lehet Oroszország határozott lépéseivel.

[hír: Türkmenisztán stratégiai partnerének tekinti az USA-t]

Türkmenisztán az Európai Unió számára egyet jelent az orosz gáztól való függetlenséggel. Az elmúlt évtizedben számos próbálkozás hiúsult meg, ami a türkmén-EU gázvezeték összeköttetés megvalósítására irányult. Az ország elsődleges érdeke továbbra is a gázvezeték-hálózat bővítése, mert egyelőre csak Oroszországon keresztül van összeköttetése a nyugattal. Mindazonáltal Türkmenisztánnak nincs sok közös pontja Európával: nem pusztán kulturális szempontból, hanem a politikai berendezkedésének köszönhetően sem.

Ugyanez igaz az Egyesül Államok felé is, különösen az emberi jogok és a szabadkereskedelem tekintetében. Most mégis úgy számolnak Türkmenisztánban, hogy az USA hajlana egy szorosabb együttműködésre.

Szónoklatok szintjén a terrorizmus elleni küzdelemről folyik a diskurzus, de a háttérben a belső-ázsiai autokratikus köztársaság kötéltánca zajlik Moszkva és Washington között.

A korábbi években Türkmenisztán aránylag sikeresen tartotta távol magától a tálibok inzultusait, annak ellenére, hogy reptereit és vasútját az USA rendelkezésére bocsátotta, mint utánpótlási vonalat Afganisztán felé. Idén viszont a fegyveres összecsapások felkúsztak a türkmén határ közelébe is, és ennek ügyében tárgyalnak az Egyesült Államokkal.

turkmenisztán, afganisztán, határ, csempészet, tálib

Türkmenisztán sokáig az Afganisztánban élő türkmén kisebbséget használta fel ütközőzónaként. Nem nagy feltűnést keltve Asgabat ellátási vonalakat épített ki az afganisztáni türkmén közösségekhez, mondhatni felfegyverezte őket, hogy kívülről védjék a türkmén határt. A koncepció addig működött, míg nagyobb tálib erők nem ékreztek északra, mert a növekvő létszámú "betolakodó tálibok" és az afganisztáni türkmének között erősen kiéleződött a helyzet. Az afganisztáni türkmének további támogatásával Türkmenisztán azt kockáztatta volna, hogy nyílt háborúba keveredik a tálibokkal, ezért elengedte a kisebbség kezét.

Az új stratégia a kerítésépítés lett, amit nem a teljes határszakaszon építettek meg. Ennek sikeréről egyelőre nincs információ, mint ahogy általában a türkmén állami hírszolgálat nem is követi nyomon a türkmén-afgán határ katonai eseményeit. Annak ellenére sem, hogy idén már a türkmén katonaság 70%-át ide vezényelték, a fergananews.com információi szerint.

Nehéz tisztán látni, hogy kik érintettek az afganisztáni heroin-bizniszben, mindenesetre a dél-afganisztáni területekről származó ópium mák a forrása a heroinnak, és ezen a vidéken a legerősebb a tálibok jelenléte. A heroincsempészet végállomása Nyugat-Európa, az útvonal pedig általában Törökországon,  vagy Oroszországon át szerveződik. Az orosz irányba haladó "karavánok" Türkmenisztánt, Üzbegisztánt és Tadzsikisztánt is megcélozzák, a három közül pedig a tadzsik határ a leggyengébben ellenőrzött. Az üzbég-afgán határ a világon a legerősebben ellenőrzött határszakasz, ahol a határfolyót képező Amu-darja partján műszaki zárat építettek. Egyetlen hídon lehet átjutni egyik országból a másikba.

A csempészetet így sem sikerült feltartóztatniuk, így déli szomszédja, Türkmenisztán joggal vélheti, hogy az USA segítségére is szüksége lesz a közeljövőben.

Az afganisztáni helyzet attól vált igazán aggasztóvá, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet társszervezete Kabul közelében pozíciókat tudott létrehozni, amit ha a szíriaihoz hasonló módon hasznosítanak, Afganisztán még nagyobb káoszba süllyed.

Türkmenisztán azonban egy nagyobb kérdésben csillan meg igazán: ki győzi le az Iszlám Államot? Az ősz fejleménye, hogy Oroszország aktiválta magát ezügyben, és nagyon sok fog múlni azon, hogy ki aratja majd le a babért. Türkmenisztán szempontjából nem kérdéses, hogy az USA oldalán kap garanciát a földgáz összeköttetések bővítésére, de egyelőre bizonytalan, Washington mennyi támogatást hajlandó adni az ellentmondásos köztársaságnak.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!