Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

3 egyszerű térkép az Iszlám Államról, ami mindent helyre tesz a fejedben

Háttér

2015. 11. 16. 14:18

Három egyszerű térképen mindaz, amit tudni kell az Iszlám Államról.

Az Iszlám Állam területe

Az Iszlám Állam nem egy állam, hanem egy terrorszervezet. 2006-ban alapították olyan terroristák, akiket brutalitásuk miatt korábban kitagadott soraiból az al-Kaida. 2014-ben hirtelen megerősödtek, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá először a polgárháború sújtotta Szíriában, később a megosztott társadalmú Irakban. Ez a vidék ritkán lakott, az Iszlám Állam, vagy másik nevén ISIS csak foltszerűen fedi le a területet. Oázisokban, olajkutaknál és az elszórtan lévő településeken van jelen, illetve ellenőrzi az úthálózatot. Igyekszik ellátni állami funkciókat is, működteti például a közműveket. A szervezet bevételeiről nincsenek információk, csak becslések. Olajat ad el a szövetséges sivatagi törzseknek, illetve csempészés révén Törökországban is. Valószínűleg más csempészettel is foglalkoznak. A szervezet elleni küzdelem igen bonyolult, a sokszereplős konfliktus miatt. Oroszország és Irán a szíriai rezsimet, míg a NATO Irakot, a kurdokat és a szíriai ellenzéket támogatva küzd az ISIS ellen. A NATO-tag Törökország a szíriai kurdok ellen is támadásokat hajt végre.

iszlám állam területe szíria irak rezsim lázadók kurdok

Az Iszlám állam támogatói

Már 2014-ben jelentek meg tanulmányok arról, hogy nyugati állampolgárok is részt vesznek az ISIS harcaiban. Meghökkentő, hogy nem csak európai muzulmánok, hanem jelentős arányban tősgyökeres európaiak is csatlakoztak. Kutatások szerint motivációjuk a kalandvágy, kitörés a kilátástalanságból és a liberális eszmék elleni küzdelem. Míg a nyugati országokban a vallási szál nem bír komoly ösztönző erővel, addig Boszniában, Koszovóban, Albániában és Oroszországban igen, innen ugyanis főleg muzulmán emberek indultak útnak. Boszniában a Délszláv háború alatt arab önkéntesek harcoltak bosnyák oldalon, most valószínűleg néhányan ezt viszonozzák. Oroszország déli részén, a Kaukázus északi előterében jelentős muzulmán kisebbség él, akik a rendszerváltás óta szinte folyamatosan háborús feszültségben éltek (Csecsenföld, Oszétia).

európai önkéntesek az iszlám állam oldalán isis

Az Iszlám Állam terjeszkedése

Az első rohamos hódításaikkal egyidőben tették közzé az interneten nagyszabású tervüket: minden földet meg akarnak szerezni, amin valaha is iszlám zászló lobogott a történelem során. Ahogy várható volt, a komolyabb katonai ellenálláson már megtört az ISIS rohama, így a hagyományos terjeszkedés helyett a terrorszervezetekre jellemző foltszerű növekedésre tértek át. A líbiai polgárháborút kihasználva vetették meg a lábukat Bengázi környékén, illetve az egyiptomi kaotikus viszonyoknak köszönhetően az izraeli határhoz közel eső sávon is megjelentek. Újabban Afganisztánban szerveződik helyi sejtjük. Terroristáik azonban ennél messzebre is eljutottak. A polgárháborútól-háborútól nem sújtott országokban eddig nem sikerült támadást kivitelezni, csak két alkalommal Franciaországban, ahol egyébként már tucatnyi alkalommal akadtak fent a nemzetvédelmen.

isis iszlám állam támadásai a világban

Az Iszlám Állam és más szélsőséges iszlám fegyveres csoportok működését a muszlimok nem tekintik vallásos cselekedetnek, a vallási vezetők sorra elítélik az akcióikat.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!