Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Nőként az iszlám világ nyugati felében

Hírkommentár

2015. 11. 10. 00:19

A szír menekültek kapcsán sokan féltek, hogy csadorba kényszerítik a magyar nőket, és szigorú erkölcsi szabályokat vezetnek be. A szintén muzulmán Marokkóban épp a napokban vertek meg egy színésznőt, amiért prostituáltat alakított egy filmben. Mire számíthat egy miniszoknyás magyar nő?

[hír: Egy marokkói színésznőt kegyetlenül megtámadtak, miután szerepelt egy szexmunkát feszegető filmben]

November 9-én járta be az újságokat a hír, hogy egy marokkói színésznőt megtámadtak, aki prostituáltként szerepelt egy dokumentumfilmben. A támadást követően sem a rendőrség, sem a kórházi dolgozók nem nyújtottak kellő segítséget, hanem kárörvendőn azt mondták, megérdemelte. A hírt a film rendezője is kommentálta, és ismét felhívta a figyelmet az emberi jogokra.

Az iszlám világban nem egységes a prostitúcióval kapcsolatos szabályozás, ahogyan az a térképen látható.

iszlám világ, prostitúció

Az iszlám világon kívül is hasonlóan vegyes a kép

Éppen az a különös, hogy az eset Marokkóban történt, hiszen a nőkkel való kereskedelemhez itt viszonyulnak a legeurópaibban. A prostitúció illegális, és bár akadnak night clubok, ezek kevesebbet kínálnak, mint minálunk.

Az utcákat járva általában nem éri a nőket attrocitás, akkor sem, ha egy olykor kihívóan öltözködő európai hölgy vonul keresztül egy szakadt városrészen, távol a szállodáktól. Ilyen esetben a férfiak többsége oda se néz, vagy ha igen, zavartan lesüti a szemét, ha rajtakapták bámuláson. A tetőtől talpig való elismerő végigmérés, fütyülés európai sajátosság. Legrosszabb, ami Marokkóban történhet egy átlagos helyzetben: a mély dekoltázsú vagy túl rövid nadrágú nő felbukkanásakor látványtól megrészegült fiúk vigyorognak egymásra nézve, esetleg diszkréten vihognak mellé. A strandon bikiniben vonuló nőről pontosan tudják, hogy azért más, mert európai, nem pedig azért, mert megkapható. Ebből persze nem következik, hogy az egész iszlám világban ez a helyzet, ahogy Európában sem mindegy, hogy Palermoban, Miskolcon, vagy Koppenhágában tesz sétát egy fehérnép.

Az útikönyvek és blogok természetesen azt javasolják, hogy az európai sztenderdeknél visszafogottabban kell viselkedni, öltözködni, és valószínűleg nem mindegy, hogy van-e férfi útitárs a képben este nyolc után, vagy hogy beszélgetés közben a nő hozzáér-e az idegen férfihez.

A társadalmi szerepek kötöttek, de nem áthághatatlanok. Általában a férfiak ülnek a kávézókban, de nincs felhördülés, vagy botrány, ha egy női turista is betér. Az asszonyokat a tereken beszélgetve, esetleg cukrászdákban csipegetve lehet látni, de nem ragadnak botokat, ha egy nőből parlamenti képviselő lesz: itt Marokkóban 30 fős minimum kvóta van a parlamentben számukra (10%). Magyarországon 19 nő képviselő ül az országgyűlésben, ez 9,5%-a a tisztelt háznak. Az öltözködés terén is hasonló szabályok uralkodnak: a Maghreben a nők viselik a kendőt, de ha valaki mégsem, nincsenek rosszalló pillantások.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!