Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Magyarországon nagyot emelkedett a menedékkérők száma

Hírkommentár

2016. 09. 26. 16:23

2016 második negyedévében az EU-ban majdnem 306 000-re nőtt az első alkalommal menedéket kérők száma, ami a tavalyi számokhoz képest csökkenést jelent, de az idei első negyedévhez képest 6%-os emelkedést. Magyarországon több, mint megduplázódtak a kérelmek.

A friss EUROSTAT jelentés szerint néhány hónap alatt teljesen átformálódott a menekültkérelmek iránya. A legtöbb kérelem ugyan továbbra is Németországhoz érkezett (186 745), és Olaszország (27 045), valamint Franciaország (17 835) követi őt a listán, de a Skandináv országokban regisztrált folyamodványok a felére estek vissza.

Az eddig célországként nem szereplő államokhoz beadott kérelmek esetenként megduplázódtak ugyan, de ez még így is 500 alatti léptéket jelent.

Nagy emelkedés történt azonban Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban, akárcsak Görögországban és Magyarországon. A menekékkérelmek száma önmagában nem tükrözi a célország terheltségét, ezért érdemes az egymillió főre vetített menedékkérelmek számát is megfigyelni az abszolút számok mellett.

eu migráns menekült menedékkérelem

Magyarország és Görögország korábban a népmozgások tranzitországainak számítottak, ráadásul hazánk folyamatosan (legutóbb a múlt héten) kapott elmarasztalást nemzetközi szervezetektől a menekültekkel való bánásmód kapcsán.

Az Unióban a menedékkérők legnagyobb csoportja (30%) Szíriából érkezett, a második legnagyobb csoportot az afgánok képezik (16%), a harmadik legnagyobb csoportot pedig az irakiak (11%). A menedékkérők fenmaradó hányada nagyon változatos vidékekről érkezett, a pakisztáni mellett találunk kínai, orosz és kubai kérelmet is, de a sor nem itt érne véget.

eu migráns menekült menedékkérelem

Ha megnézzük, melyik országokban növekedett jelentősen a menedékkérelmek száma, azt látjuk, hogy az Unió határvidéke érintett a dologban: a Földközi-tenger partján lévő országok (Spanyolország, Olaszország, Görögország) és a keleti határvidék (Magyarország, Lengyelország). A menekültkérelmek megfordulása tehát valószínűleg a Dublini rendeletnek tudható be, amely értelmében a menekült kérelmét - bárhol is adta be - visszairányítják abba az országba, ahol regisztrálták az ujjlenyomatát.

Németország még így is a kérelmek közel kétharmadát egymaga viseli, mert a menekülteket nem sikerült hiánytalanul a schengeni határokon regisztrálni.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!