Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Oroszország Egyiptomban hadgyakorlatozik

Hírkommentár

2016. 10. 12. 12:55

Egyiptom az USA fontos partnere, évente 1,3 milliárd dollár katonai segélyt kap, ezért fájó pont a NATO-nak, hogy egyre inkább az oroszok karjába csúszik.

[hír: Október közepén először tartanak orosz-egyiptomi ejtőernyős hadgyakorlatot]

A hadgyakorlat október közepén lesz, 500 egységet, 15 repülőt és 10 járművet von be. Az ejtőernyős alakulatok a sivatagi környezetbe való telepítést gyakorolják. A gyakorlaton fogják tesztelni az újonnan tervezett orosz sivatagi egyenruhát is. A nyelvi és földrajzi felkészítés már előzőleg megtörtént.

Nem ez az egyetlen esedékes hadgyakorlat októberben, ezt foglaltuk össze az alábbi térképen.

orosz hadgyakorlatok szerbia pakisztán egyiptom oroszország

A szokatlan helyszínválasztást az Egyesült Államok nyugalommal fogadta, bár Egyiptom és Oroszország egymásra találása felvet némi aggodalmat a NATO startégiája szempontjából. Igaz, hogy nem ez az első eset, hogy Oroszország egy NATO partnerrel gyakorlatozik (pl. Pakisztán), de Egyiptomról épp a napokban derült ki, hogy arról tárgyal Oroszországgal, használatba ad katonai bázisokat országszerte. A létesítmények közt különösen fontosnak tűnik egy a líbiai határ közelében lévő légibázis, illetve egy használaton kívüli néhai szovjet hadikikötő. 

Egyiptom tavaly közös tengeri hadgyakorlatot tartott Oroszországgal, ami nem meglepő Egyiptom gazdasági erején túlnyúló hajóbeszerzése szempontjából, amit mintha nem is magának vett volna. És ha a két ország kapcsolatairól van szó, nem lehet elmenni az orosz személyszállító repülő lelövése mellett sem, végső soron ez az egyik indok, amiért az oroszok szárazföldi gyakorlatot is tartanak a Nílus menti országban. A terrorizmus ellen.

Bár az orosz védelmi miniszter Szergej Kuzsugetovics Sojgu és a külügyminiszter Szergej Lavrov szerint sincs semmi ok politikai motivációról beszélni, az egyiptomi vezető el-Sziszi belpolitikailag is profitálhat a gyakorlatból. Abdel-Fattah el-Sziszi néhány éve katonai puccsal döntötte meg az Iszlám Testvériség által támogatott kormányt (washingtoni szemmel a "jó fiúk"), így aztán a tény, hogy az oroszok tudnak ejtőernyős csapatokat telepíteni Egyiptomba, nem mellékes egy ellen-puccs tervezése esetén. El-Sziszi pozícióját erősíti.

Mindemellett az oroszok sem titkolják, hogy a hadgyakorlat a szíriai szerepvállalással is kapcsolatban van. Minden hadgyakorlat éppen annyira demonstráció, mint gyakorlás: egyértelmű az üzenet, hogy ha kell, Oroszország szárazföldi egységeket is küld Szíriába. 

A szíriai helyzet azért forró, mert névleg az oroszok és a NATO egy oldalon állnak, az Iszlám Állam ellentáborában, de valójában Oroszország ott is az Iszlám Államot támadja, ahol valójában a szír rezsim ellenzéke van. Ők viszont az USA támogatását élvezik.


Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!