Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Rakétatámadás egy amerikai hajó ellen Jemenben - tovább mérgesedik a helyzet

Hírkommentár

2016. 10. 10. 20:58

Rövid időn belül másodszor történt rakétatámadás a Báb-el-Mandeb szoroson közlekedő katonai hajók ellen. A kínai gyártású C-802 raktéták használata arra utal, hogy a Jemen elleni fegyverembargót valakik nem tartották be, ez pedig elhúzódó háborúhoz vezethet.

jemen rakétatámadás húszik

Október 1-én az Egyesült Arab Emirátus hajóját érte támadás, a súlyosan megsérült hajót a szemközti Eritreába kormányozták megjavítani. A támadást a húszik vállalták magukra. Október 10-én pedig az Ádeni-öbölben észlelt egy amerikai hajó két bejövő rakétát. A rakéták még azelőtt a vízbe értek, mielőtt a hajót elérték volna, így a hajó és a legénység sem sérült meg. Ezt a támadást még nem vállalta magára senki.

Az amerikaiak egyelőre nem tagjai a húszi felkelés elleni koalíciónak, és a húsziknak nem is érdeke, hogy berántsák őket a konfliktusba. A húszi felkelés 2015-ben kezdődött, mikor egy fegyveres csoportjuk összecsapott Abdrabbuh Mansur Hadi híveivel az ádeni nemzetközi repülőtér feletti ellenőrzés megszerzéséért. Hadi kormányzata ellen kiszélesedett a felkelés. A kormánynak a fővárost, Szanaat el kellett hagynia. Hadi megsegítésére a szomszédos Szaúdi-Arábia koalíciót szervezett az Emirátusok, Bahrein, Kuvait, Jordánia, Marokkó, Katar, Szenegál és Szudán részvételével. A polgárháborúnak vallási szála is van: a húszi felkelők síiták, velük szemben a koalíció szunnita.

A mostani rakétatámadás a legvalószínűbb forgatókönyv szerint vagy tévedésből történt, vagy erődemonstrációként. Szintén 10-én indítottak rakétatámadást egy szaúdi katonai bázis ellen, amit viszont felvállaltak a húszik. Az akciót bosszúból szervezhették, amiért két nappal korábban, 8-án szombaton Szaúdi-Arábia irányított rakétákat egy temetési menetre Szanaaban. 140 ember vesztette életét.

Egy nappal később el-Mukallában robbant pokolgép egy kormányzati épületnél, a tettes egyelőre ismeretlen. Mivel távol esik a húszi állásoktól, feltehetőleg az al-Kaida robbantott.

A jemeni helyzet két fejlemény miatt is aggasztóbb, mint korábban. Az egyik, hogy a jelek szerint kezd állóháborúvá válni a konfliktus. A volt kormányzat megpróbálta a húszik kezén lévő fővárosból átköltöztetni a nemzeti bankot, de az akciót meg tudták akadályozni a húszik. Ez változás a korábbi esélyekhez képest, úgy tűnik, hogy a "húszi területek" most már ténylegesen is húszi területként funkcionálnak.

A másik aggasztó fejlemény, hogy a közelmúlt rakétatámadásaiban olyan haditechnikát használtak a húszik, amikhez elvileg nem férhetnének hozzá a fegyverembargó miatt. Ha valamilyen csatornán a húszik fegyverhez jutnak, az Jemenben is egy elhúzódó polgárháborút vetít elő.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!