Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Forró Pontok

Az Iszlám Állam kiszorul Irakból

2016. 09. 29. 10:06

Iraki erők sikeres támadást hajtottak végre az Iszlám Állam kezén lévő utolsó olajkutakért, az Egyesült Államok pedig újabb katonákat küld Moszul felszabadítására. Ezáltal már csak az ország nyugati csücskében marad állása a terrorszervezetnek, hónapok kérdése lehet, hogy Irakban normalizálódjon a helyzet. Az FBI szerint viszont még nehezebb lesz azután.

Forró Pontok

Magyarország is érintett a kéknyelv járványban

2015. 10. 14. 11:02

A szarvasmarhákra, juhokra és kecskékre veszélyes vírus idén is felütötte fejét. Legnagyobb mértékben Franciaországban és Magyarországon terjedt el, de Románia is veszélyeztetett.

Forró Pontok

Animált térképen az orosz bombázás Szíriában

2015. 10. 07. 13:32

Pár héttel korábban még elképzelhetetlennek aposztrofálták a megegyezést Vlagyimir Putyin és Barack Obama között az Iszlám Állam elleni támadásról. A furcsa összhangról hamar kiderült, hogy nem létezik: Oroszország a vele szövetséges szír rezsim összes ellenfelét bombázta, nem csak az Iszlám Államot. Saját készítésű animált térképen mindez.

Forró Pontok

Kiújuló azeri-örmény konfliktus: Hegyi Karabakh forrong

2014. 08. 12. 09:17

Azerbajdzsáni védelmi miniszter: "Az örmény hadsereg rakétái még arra sem képesek, hogy fölrepüljenek"

Forró Pontok

ISIS előretörése – elveszíti Irakot a nyugat?

2014.07.29. Sudár István

Idén júniusban az ISIS nevű terrorszervezet jelentős része területek felett szerezte meg az ellenőrzést Irakban. A kegyetlenségéről ismert csoport Szíriában jött létre, ahol jelentős kezdeti sikerek után visszaszorultak és elszigetelődtek a többi szervezettől. Radikalizmusuk miatt még a szíriai al-Kaida is kizárta őket a soraiból. Céljuk egy tisztán iszlám (szunnita) állam megteremtése a kultúrtörténeti Levante területén. Annak ellenére, hogy Szíriában a mészárlásaik miatt hamar elvesztették a lakosság támogatását, és visszaszorultak, februárban megkezdték tevékenységüket Irakban is.

Forró Pontok

Kína-Vietnam konfliktus

2014.07.28. Sudár István

Május 2-án a China Oilfield Services Limited a Hajjang Siju 981 nevű olajfúrótornyát a Hszisa(Paracel)-szigetek környékére szállította, és állította üzembe. Geológiai vizsgálatokba kezdtek a kínai igazgatás alatt álló Hszisa/Paracel-szigetekhez tartozó Csungcsien-sziget környékén. Erre a területre Vietnam is igényt tart. A háború veszélye valós.