Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Utazási tipp: London

2011. 07. 28. 18:55 Sudár Anikó

Nincs az a korosztály, aki ne találna magának programot és néznivalót Londonban. Az év bármelyik részében utazunk Londonba, unatkozni biztosan nem fogunk. A New York Times 2001. év top 41 utaicélja között az előkelő 7. helyet foglalja el London, amely megalapozottan érdemelte ki a közkedveltséget.

Az idei nyár valahogy nem akar napsütésben bővelkedni, így könnyen unalmassá válhat egy tóparti vagy tengerparti nyaralás. A közhiedelemmel ellentétben Angliában nem esik mindig az eső. A Golf-áramlat okozta gyors időjárásváltozásnak és enyhe időnek köszönhetően, biztosan nem fog előfordulni velünk, hogy 5-6 napig egyfolytában esik és hideg van. Ha esik is az eső, pár órán belül el is áll, és ismét süt a nap. A nyári hónapokban akár 30 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, így a bikinit sem szabad otthonhagyni.



Hogyan jutunk el Londonig:



A jelenlegi benzin árak mellett nem igazán éri meg autóval elindulni, azonban ha a család vagy a barátok vállalkozó kedvű, autóval is bevállalható a távolság, hiszen körülbelül 1600 kilométerre van a nyugati határtól London. Calais-ban feltehetjük az autót a „ferry”-re (kb 50 angol fontért oda-vissza), majd Dover gyönyörű sziklás partjaitól folytathatjuk utunkat London felé. Az autózás nagy előnye, hogy ha már zsong a fejünk a nagyváros zajától, körülbelül két óra alatt eljuthatunk például a csodálatos Brightonba, és élvezhetjük az óceán hullámainak zúgását és a sirályok látványát – vagy a történelmi Hastingsbe, a maga fából készült hálószárító házaival és romantikus utcáival. Jegyek a kompra.

Repülővel nagyon egyszerű manapság eljutni Londonba. A nyugati határhoz közel élőknek érdemes inkább Wien vagy Graz reptereiben gondolkozni, az Észak-Nyugaton élőknek inkább Bratislava, míg az ország többi részén élőknek a budapesti indulás javasolt. Az olcsó repülőjegy titka: jó előre vegyük meg a jegyet (kb fél évvel az indulás előtt) vagy nagyon az utolsó pillanatban; legyünk rugalmasak a dátumokkal, mivel a jegyek árai naponként különböznek; válasszunk olyan repteret indulásnak és érkezésnek, amely kisebb, így a reptéri illeték is olcsóbb lesz (például London Heathrow helyett válasszuk London Stansted, Luton vagy Gatwick repteret illetve Wien helyett Graz vagy Bratislava). Legolcsóbb repülőjegyet általában a Ryanair illetve az Easyjet, budapesti indulással pedig a Wizzair kínál. Ryanair, easyjet.;
Londonban a reptérről rengeteg busz indul a belvárosba: az EasyBus-szal akár 6 angol fontból megfordulhatunk.

Látnivalók:



Ha London, akkor Buckingham Palota, London Eye, Parlament, Hyde Park és Big Ben. Szinte már közhelynek számít ezeket az amúgy nagyon érdekes nevezetességeket megnézni, fényképeket kell csinálnunk, és feltennünk a képeket a Facebook-ra. Ha nem vagyunk nagy „múzeumolós” utazók, akkor kalandra fel. Mindezeket a látnivalókat egyetlen úttal meg tudjuk tekinteni kívülről madártávlatból – hajóval a Temzén. Elindulhatunk Greenwich-ből Westmister-ig 10 angol fontért: citycruises vagy thamesriverservices. Greenwich-et semmiképp nem szabad kihagynunk, hiszen ott van a bűvös 0 óra. Minden idők idője. Egy vonal jelzi a Föld 0. hosszúsági fokát, muszáj átélnünk azt az érzést, hogy egyik lábunk egy órával később van mint a másik. Igazi időutazás! Greenwich-en sok a látnivaló, hiszen ott a Queens Garden, gyönyörű kilátással a Temzére, illetve a parton kalózhajók és kereskedelmi hajókiállítások várják a kalózlelkűeket (Cutty Sark).

Kew Palace – Queens Garden

Ha megvolt a hajóút, vegyünk egy Oystert vagy Travelcardot, avagy hetijegyet. Az Oyster nagy előnye, hogy úgy működik, mint a síelésnél használt liftjegy. A „csippantó”-hoz tartjuk a buszon vagy metrón a táskánkat vagy kabátzsebünket (amiben persze ott lapul az Oyster plasztikkártya) és már mehetünk is. Egy hetijegy (Travelcard) körülbelül 50 brit font, amennyiben teljes London területén szeretnénk utazni, és minden tömegközlekedési eszközre jó a jegy. Ugyan meg lehet előre rendelni a jegyet: visitorshop azonban érdemes inkább Oystert venni egy metrómegállóban. Van az ún. „Pay as you go”, ami úgy működik mint egy feltöltőkártya, ráteszünk 10 fontot, és addig megyünk vele, amígy el nem fogy a pénz róla. Attól függően hol van a szállásunk, sokat spórolhatunk gyaloglással egy-egy megállótól, hiszen mehetünk gyalog is sok helyre, egymást érik az érdekességek.

Feltétlenül menjünk el a Tower Bridge-hez (ami nem egyenlő a London Bridge-dzsel), mivel ott található mellette az HMS Belfast hadihajó. Első ránézésre borzasztóan unalmas lehet egy anti-turistának, de valójában hatalmas élmény. A hajó be van rendezve úgy, mintha éppen belecsöppennénk a Második Világháború hétköznapjaiba. Életnagyságú emberfigurák illetve hangszórókból szóló hang-effektek gondoskodnak az életszerűségról. Betekinthetünk a kantinba ahol épp a hajó legénysége vígad, teljes a kocsmahangulat, szól a zene a rádióból, szinte még a cigaretta füstöt is érezzük a levegőben. Az orvosi szobában éppen operálnak, a hajó börtöncellájában pedig magunk elé téve a cellatáblát egy igazi börtönfotót is készíthetünk magunkról. A hajó irányító szobájában halljuk a kapitány és a földi irányító egységek kommunikációját.

Tower Bridge

A közelben található a London Dungeon, kizárólag erős idegzetűeknek, illetve akik valamelyest értenek angolul. Ez az élménymúzeum Hasfelmetsző Jack történetét mutatja be egy amolyan barlangmúzeumban, elképesztő díszlettel, beöltözött irányítószemélyzettel, egy megvilágítatlan pillanatban még meleg vér is fröccsen ránk Jack egy áldozatáról. Kihagyhatatlan.

Az őrségváltást a Buckingham Palotánál nem szabad kihagyni, hiszen annyi „Bobby”-t (rendőr) egy kupacon nem mindig láthat az ember. Ha szerencsénk van, láthatjuk a jólnevelt mosolygó lovakat is (inkább vicsorog, de nagyon vicces).

A Buckingham Palota

Szerencsénkre London nem fukarkodik, ingyen enged betekintést a National Gallery-be a művészettörténet kedvelőinek, illetve a National History Museum-ba. Ez utóbbi érdekessége, hogy itt aztán mindent megtalálunk ami a Földünkhöz kapcsolódik. A dinoszaurusz csontvázaktól kezdve az életnagyságú bálnán keresztül az ásványokig bemutatásra kerül az evolúció, feltárják előttünk a Földet az emberi tevékenység előtt és után. Az emberi biológia területén láthatjuk, hogy mit csinál egy magzat az anyaméhben, tesztelhetjük az emlékező képességünket, illetve betekintést nyerünk a genetikába is.



Ha nappal múzeum, akkor este gasztronómia.



Keressünk egy pub-ot, és mindenképp igyunk egy sört vagy egy cider-t (almasör). Ha megengedhetjük magunknak, mindenképp rendeljünk egy beef pie-t, az egyik legfinomabb angol étel. Puccos étteremként meglátogathatjuk Jamie Oliver Fifteen nevű éttermét, az legfelkapottabb éjszakai szórakozóhelyek között pedig megemlítendő például a Maya, a Moltonhouse, vagy a Ministry of Sound.

Ha nem is vagyunk nagy zenerajongók, vagy hippik vagy egyéb kulturális miliő arcai, mégis érdemes ellátogatnunk Camden Town-ba. Hihetetlen nemzet-vegyülés, színáradat és életérzés árad a városrészből, piacozhatunk, lemehetünk az underground-house világába egy egyszerű bolton keresztül, ahol mellessleg ha fotózol, lelőnek egy tappancsos műanyag játékpisztollyal. Érdemes nappal mennünk, az éjszakai korzózás csak azoknak ajánlott akik itthon is az éjszakai életet kedvelik jobban.

Nem utolsó sorban Camden-ben található Amy Winehouse lakása is, és a ház előtt lévő emlékhely is, ne hagyjuk ki. Sleep in peace Amy...!

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!