Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

54 600 gallon olaj ömlött ki az Északi-tengerbe

2011. 08. 16. 11:28 gazdasag

A Royal Dutch Shell és az Esso tulajdonát képző fúrótorony múlt hét péntek és vasárnap között szivárgott, naponta 5 hordó olaj jutott a tengerbe.

forrás: YN!

A Gannet Alpha fúrótorony múlt hét pénteken kezdett szivárogni. A plattform 180 kilométerre van Aberdeen várostól, ami Skócia keleti partján helyezkedik el.



Nagyobb térképre váltás

A Shell részéről sajnálatukat fejezték ki a kiömléssel kapcsolatban, és hangsúlyozták, hogy nagy figyelmet fordítanak a környezetre. A brit kormány hogy megnyugtassa a közvéleményt, azt közölte, hogy a szivárgás a tavalyi, Mexikói-öbölben történt szivárgáshoz képest elenyésző – akkor 206 millió gallon olaj ömlött ki, most 54 600. Ezzel a mennyiséggel még elbánik a természet, a Shell azzal számol, hogy mielőtt a szennyeződés elérné a partokat, a hullámok feloldják az olajfoltot.


A szivárgás múlt hét pénteken kezdődött, de a pontos idejét nem tudják. Vasárnapra tudták megszüntetni a probléma forrását. Addig naponta nagyjából 5 hordónyi olaj szivárgott a tengerbe. A szivárgás magától kezdődött, nem baleset vagy rongálás okozta. Az olajfolt 31 km széles, és 4 km hosszú területen oszlik el. Az északi-tengeri olajipar csalódásként éli meg az eseményt, mivel nagyon ügyelnek arra, hogy ne történjen ilyesmi.


Egy korábbi kiömlés

Az Északi-tengeren minden évben több szivárgás is történik. 2009-ben 56 tonna olaj került a vízbe, idén viszont már 238 tonna. A legutóbbi katasztrófa a térségben 1993-ban volt, akkor 93 700 tonna olaj ömlött ki – most 172.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!