Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Újabb cianidod használó bánya Nagybányán?

2011. 08. 11. 11:21 gazdasag

A katasztrófa óta nem most először próbálkoztak a meddő feldolgozásának újrakezdésével. Idén nyáron is újra tárgyalások indultak Románia és egy kanadai bányászcég között.

forrás: YN!

Nagybánya, Románia, 2000. Emlékszünk még?

Nagybánya a román színesfémkohászat egyik központja. Az ausztrál tulajdonú Aurul (Arany) társaság ún. cianidos eljárással vegyi úton aranyat és ezüstöt nyer ki az aranybányák meddőjéből. A technológiai folyamat során keletkező, erősen mérgező szennyvizet gyűjtik a derítőben, amelynek gátja 2000. január 31.-re virradó éjszaka mintegy 25 méteres szakaszon átszakadt a romániai Máramaros megyei Zazar község mellett lévő ipari derítőnél. A gátszakadás nyomán több mint 100 ezer köbméternyi olyan szennyvíz ömlött ki a derítőből, amely ciánt és különböző nehézfém-ionokat tartalmazott. A szennyvíz bejutott a Láposba, a Szamosba, majd elérte a Tiszát, a ciánszennyezés február 2-án érte el a folyó magyarországi szakaszát. A következmény óriási halpusztulás, hatalmas környezeti károk Magyarországon (is). A Máramaros megyei prefektus az Aurul társaságot minimális bírsággal sújtotta.


Nagyobb térképre váltás

Bukarest, Románia, 2011. augusztus

A katasztrófa óta nem most először próbálkoztak a meddő feldolgozásának újrakezdésével. Idén nyáron is újra tárgyalások indultak Románia és egy kanadai bányászcég között. Románia Környezetvédelmi Minisztere azt nyilatkozta, hogy Magyarország ellenzi az egyik kanadai bánya-projektet amely Nyugat-Romániában valósulna meg és az arany kinyeréshez cianidod használna. Kedden délután Borbély László, Románia Környezetvédelmi Minisztere tájékoztatásul közölte, hogy Magyarországgal megtörtént az egyezetetés a kanadai Rosia Montana Gold Corporation ügylettel kapcsolatban. A tervek, amelyek egy külszíni bánya kiépítését is magában foglalják, erőteljes félelmet keltett, mivel a területrendezésben benne foglaltatik egy óváros épületeinek lerombolása, és a területet övező hegység arculata is károsodna. A kritika arról is szólt, hogy egy esetleges hiba folytán a folyók ismételt szennyezése is bekövetkezhet. Borbély azt mondta a Mediafax hírügynökségnek, hogy Magyarország tiltja a cianid bányászati használatát.

A gyönyörű bányavárosnak jól jönne a beruházás, de sok az aggály is

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!