Quiche lorraine
2011. 10. 15. 08:56 Bauer Zsófi
A hosszú és érdekes történetre visszatekintő lotaringiai töltött tésztát elkészíteni ugyan nem pár pillanat, de megéri. Ez a tápláló és ízletes fogás tökéletes mondjuk szombat esti baráti borozásokhoz. A maradék pedig kiváló másnap az esetleges másnapra.
GubomanoA hummust elkészíteni egy pillanat volt. Így most nem mondom, hogy nem érdemes előre betervezni a vendégséget, hiszen az alapanyagok beszerzését leszámítva az elkészítés kicsit időigényes. De nem kell aggódni, mindenképpen megéri. Barátaink boldogok lesznek a finom vacsorától mi pedig azoktól a finom boroktól, amivel a háziasságunkat jutalmazzák. Mindemellett persze mi is egy jó eszünk.
A recept leírása előtt azonban ismerjük meg egy kicsit a quiche történetét. Mitől lett ez a töltött tészta az egyik leghíresebb francia étel? Érdekes, hogy maga a quiche szó eredete nem is francia. Két szemlélet létezik ezzel kapcsolatban és mivel nem vagyok nyelvész mindkettőnek utánanéztem, de így sem tudtam dönteni. Ha olvassa ezt nyelvész és tudja a választ írjon egy választ. Tehát: A szó a német nyelvből, a Küche szóból származik, amelynek jelentése konyha, vagy a Kuchen szóból, aminek jelentése sütemény. Az elnevezésen kívül is a lotaringiai konyhára nagy befolyással voltak a német szokások, hiszen a terület az idők során hol német, hol francia befolyás alatt állt (történelem házi, ennek utánanézni). A quiche lorraine már 1550-től híres fogás volt a nancy-i udvarban, de ekkoriban még nem sajttal készítették, valamint a tésztája is elsősorban kenyértészta volt. A ma legismertebb recept a 19. századból való és vagy omlós tésztával (ahogy mi is), vagy leveles tésztával készítik.
A quiche Angliában a második világháborút követően lett népszerű étel, míg Amerikában az 1950-es évek óta hódít. Mára számtalan változatát ismerhetjük az eredetinek- tesznek bele halat, zöldségeket, húsokat-, de szerintem a legjobb akkor is a sonkás-tojásos-sajtos változat.
És akkor nézzük a receptet:
Hozzávalók:
Omlós tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
1 csipet só
1 kávéskanál ecet
1 felvert tojás a kenéshez
Töltelékhez:
20 dkg füstölt sonka vagy szalonna
2,5 dl tejszín
3 tojás
10 dkg reszelt gruyère vagy ementáli sajt
Szerecsendió
Só, bors
Az omlós tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd kis labdát formázunk belőle, amit fóliába csomagolva legalább fél órára a hűtőbe teszünk. Míg a tészta pihen, érdemes elkészíteni a tölteléket. Kezdjük a sonkával vagy szalonnával, amit megpirítunk, majd papírtörlővel leitatunk. A tojásokat, a tejszínt és a fűszereket összekeverjük, majd a tésztához hasonlóan szintén hideg helyre tesszük. Valójában eddig még egyáltalán nem is volt nehéz dolgunk. A tészta kisütése picit bonyolultabb. Kivajazott quiche formába tesszük a kinyújtott tésztát úgy hogy 2,5 cm-s pereme legyen. Majd ráfektetünk sütőpapírt, amire vagy sütőgyöngyöket vagy egyszerűen szárazbabot szórunk nehezéknek. Ez azért kell nehogy felpúposodjon a tészta sütés közben. Így sütjük 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig. Ezután óvatosan leemeljük a papírt és a nehezékeket, majd megkenjük a maradék tojással és további 10 percig sütjük. Amikor ez a fázis is kész rászórjuk a sonkát vagy szalonnát, majd a sajtot. Erre ráöntjük a tojásos-tejszínes keveréket és az egészet betesszük a sütőbe úgy 40 percre.
Felszolgálhatjuk forrón, langyosan, vagy akár hidegen is. És mint már említettem, másnap is szuper.