Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Utazási tipp: Ronda

2011. 10. 17. 07:24 Sudár Anikó

Andalúzia legszebb városa Ronda. Talán Rondánál szebb Granada, de számunkra már csak a neve miatt is Ronda a legszebb, és kész.

Spanyolország bármely pontjára utazunk kirándulni, egészen biztosan az utunkba akad jó pár építészeti remekmű. Szinte nincsen olyan szeglete Spanyolországnak, ahol ne tudnánk egy picit elidőzni, és befogadni a látvány szépségét. Könnyen ugyanennek a vizuális csábításnak a részesei lehetünk, ha Spanyolország déli részén, Ronda városa környékén járunk.


Terasz panorámával

A Marbellától és Malagától nagyjából 50 km-re fekvő városka nem egy tipikus úti cél az Andalúziába szállást foglalók között, azonban ha már útnak indulunk a tengerparton heverészés helyett, akkor vétek lenne kihagyni. A város annyira magasan fekvő sziklás területre épült, hogy a keresztes hadjárat idején a keresztesek egyszerűen nem vállalták a város lerombolását. Persze mindenképpen el kellett valahogy foglalniuk, így egy ötletes megoldással elvágták a város vízellátását térdre kényszerítve ezzel a várost. Ez a lehető legjobb volt a jövő számára is, hiszen most a romok helyett legtöbb építmény nagyon szép állapotban van több mint 500 éve.


Az Andalúzia lelkeként is emlegetett városban nincsenek jelen nagy nemzetközi szállodaláncok, így a helyi jellegzetes vendéglátást élvezhetjük a gyönyörű négy- vagy háromcsillagos szállodákban. Ha a San Miguel hotel éttermének teraszát választjuk ebédre, villásreggelire, vagy akár egy egyszerű kávéra – páratlan látványban lehet részünk.


A város egy platón épült

A Vízbánya felé a Mór Király Házán keresztül jutunk el. Egy kicsit humoros, hogy a házat a neve ellenére soha nem lakta mór király, hiszen az 1700-as években épült. Ennek ellenére gyönyörű látványt nyújt az épület a kertjével együtt. A Vízbánya központi feladatot látott el a város életében, hiszen ezen a rendszeren keresztül kapott vizet a rabszolgák által a város lakossága a Guadalevin folyóból. A város egyik szimbóluma a Puente Nuevo (Új Híd), melyet kétszer kellett felépíteni, ugyanis az első próbálkozásra összedőlt 50 ember életét követelve. 1793-ra fejezték be a híd második felépítését, azóta köti össze a város két részét.


Spanyolország egyik legrégebbi bikaviadal arénája található a város látványosságai között, a Plaza De Toros. A városban élt a bikaviadalok egyik legfigyelemreméltó alakja, Pedro Romero. Nevét azzal írta be a történelembe, hogy több, mint 5000 bikát küldött másvilágra anélkül, hogy ő maga bármilyen sérülést szerzett volna.


A város jelképe, a viadukt

A hegy tetején épült város komoly stratégiai jelentőséggel bírt a történelem során. Az arab falak és városkapuk (Murallas Y Puertas Islámicas De Ronda) védték a várost a betolakodóktól, és kijelölték a város határait. Cijara kapuja védte a San Miquel Negyedben található Arab Fürdőt (Banos Arabes) is, amely a honatyák kedvelt találkozó helye volt a 13.-14. században. Azon kívül, hogy csodálatos hegyek veszi körül a városkát, és ez önmagában is gyönyörű és izgalmas látványt nyújt, a sziklák egyebet is magukban rejtenek. 1905-ben fedezték fel a Pileta Barlangot (Cueva De La Pileta), amely a barlangrajzaival bizonyítja, hogy az őskorban is népszerű település volt az ősemberek számára.


Ha érdekel a város, további információkat találsz ere a linkre kattintva.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!