Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Oroszországot is fenyegeti már az Iszlám Állam

Hírkommentár

2014. 09. 03. 16:38

Azt gondolnánk, hogy az Iszlám Államnak van olyan jó taktikai érzéke, hogy nem aprózza szét az erejét, és nem megy neki az egész világnak. Most mégis Putyint fenyegetik. De a szél máshonnan fúj: a kaukázusi önkéntesek lehetnek a dologban.

Az Iszlám Állam kikiáltása és előretörése a lehető legjobb időpontban történt: nem lehetett tudni, hogy ez most az oroszok ukrajnai ügyeskedéséről akarja elterelni a figyelmet, vagy pont fordítva: az ukrán válsággal volt elfoglalva a világ, és ezt a lehetőséget ragadták meg az iszlamisták.

Azáltal, hogy most Putyint fenyegetik, még mindig gondolhatunk arra, hogy ez csak egy ál-fenyegetés, hiszen nem egy magas rangú terrorista beszélt a videón, hanem egy kisebb csicska, és a több száz Amerikát fenyegető videóval szemben ezen a "külpolitikai vonalon" egyelőre csak ez az egy videó létezik.

Nekünk picit erőltetettnek tűnik, hogy a fenyegetés apropója, hogy a szíriai kormányerőktől orosz gépet zsákmányoltak, ezáltal bebizonyosodott, hogy Putyin támogatta Asszad elnököt. Nagyon áttételes, nagyon nyakatekert érvelés, noha "jogos".

Ami miatt mégis elképzelhető, hogy a fenyegetés komoly, hogy tudhatóan nagyon sok kaukázusi muszlim csatlakozott az Iszlám Államhoz, és nyilvánvalóan várnak valamit cserébe a kalifátustól. Az sem mellékes, hogy a Kaukázusban található Azerbajdzsán síita állam, ezért az Iszlám Állam egyébként is frontot akar nyitni ott, ehhez pedig kell egy hídfőállás, amire ideális lenne Csecsenföld.

A realitás mégis az, hogy nincs valódi veszélynek kitéve Putyin Oroszországa, hiszen Törökország, Irán, Örményország, Azerbajdzsán és Grúzia választja el az Iszlám Államot az oroszoktól. Sem légi támadást, sem szárazföldi akciókat nem lehet így megszervezni. És ha mégis összehozná az Iszlám Állam, Oroszország aligha fog válogatni a módszerek között, hogy elsöpörje őket. Ha valamitől félhetnek az oroszok, az a hagyományos csecsen-stílusú terrorizmus.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!