Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Animált térképen az orosz bombázás Szíriában

Forró Pontok

2015. 10. 07. 13:32

Pár héttel korábban még elképzelhetetlennek aposztrofálták a megegyezést Vlagyimir Putyin és Barack Obama között az Iszlám Állam elleni támadásról. A furcsa összhangról hamar kiderült, hogy nem létezik: Oroszország a vele szövetséges szír rezsim összes ellenfelét bombázta, nem csak az Iszlám Államot. Saját készítésű animált térképen mindez.

Az orosz beavatkozás napról napra  jobban átrajzolja a térség jövőjét, a szír rezsimnek kedvezve. Az október 5-ig végrehajtott 18 bombázásból mindössze 3 érintette az Iszlám Állam terrorszervezetet, a többi a szír rezsim elleni lázadókat célozta. Ettől igen feszültté vált a helyzet a lázadókat eddig támogató országokban. Fenyegető hangot üt meg Törökország is az oroszok határsértései miatt, dacára annak, hogy az elmúlt években nagyon sokat közeledtek Moszkva felé. A mostani orosz bombázásás olyan kedvező a szír rezsim számára, hogy akár a polgárháború vége is feltűnhet középtávon, a kormányerők győzelmével.

A szír rezsim erős szövetségese a nyugatellenes Iránnak, így a rezsim bukása a NATO alapvető stratégiai érdeke. Éppen emiatt a rezsim hatalmon tartása viszont Oroszország alapvető stratégiai érdeke. A határozott orosz fellépés ha ilyen gyors tempóban folytatódik, és továbbra sem kimondottan az Iszlám Állam ellen irányul, a NATO-nak meg kell fontolnia Szíria elengedését, vagy a lázadók támogatását.

Statikus térkép a bombázásról itt érhető el.


Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!