Címlap

RSS

térképek

elemzés

visszatekintés

forró pontok

hírkommentár

háttér

portré

Hírlevél

Impresszum

Amerikai hadihajó kötött ki Vietnamban - erősödik a kooperáció

Hírkommentár

2016. 10. 05. 22:50

A vietnami háború óta először kötött ki amerikai hadihajó vietnami kikötőben. Mióta Kína agresszívan terjeszkedik a Dél-Kínai tengeren, a térség országai egyre szorosabbra fűzik a viszonyt az USA-val. A fülöp-szigeteki fejlemények miatt ez az USA-nak is fontos lehet.

A Fülöp-szigeteket az Egyesült Államok Spanyolországtól hódította el, és 1951-ben adott neki függetlenséget. A két ország közös védelmi szerződést kötött, és évente tartanak azóta is közös hadgyakorlatot. Idén nyáron azonban populista kormányzás kezdődött a Fülöp-szigeteken, és nem is kellett éveket várni a fehér asztal felrúgásához. Már szeptemberben megtette az új elnök, Duterte: azt nyilatkozta, hogy nem szeretne több közös hadgyakorlatot Amerikával. Ezzel párhuzamosan Kínával és Oroszországgal kereskedelmi egyezmények kötéséről kezdett tárgyalásba. Amerika és a Fülöp-szigetek viszonya sosem volt vitáktól mentes, volt időszak, mikor az USA a szárazföldi bázisait is felszámolta az országban.

Vitenam ezért is értékelődhet fel az Egyesült Államok számára a Kínával folytatott versengésben. A mostani behajózás is ezt demonstrálja, és különösen fontos üzenet lehet Dutertének: nem pótolhatatlan partnere a Fülöp-szigetek az Egyesült Államoknak.

usa vietnam fülöp-szigetek kína duterte

Duterte közeledése Kínához első ránézésre nem teljesen érthető, hiszen még idén is több incidens történt a Spratly-szigeteken a két ország között.

Vietnam és az USA közeledése viszont a Fülöp-szigeteki fejleményektől függetlenül is erősödik, még Duterte megválasztása előtt eltörölte már az USA a fegyverembargót Vietnammal szemben.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel!